Журналистът Жарко Йордановски: Проекти като "Скопие 2014" са генетиката на междуетническите проблеми

9068
Журналистът Жарко Йордановски: Проекти като "Скопие 2014" са генетиката на междуетническите проблеми

Проекти като „Скопие 2014” са генетиката на междуетническите проблеми. Това каза в интервю за “Фокус” Жарко Йордановски, журналист, редактор за вътрешна политика в македонския всекидневник "Фокус".

По думите му – такива проекти по същност са замислени като етноцентрични и винаги предизвикват реакцията на тези, които не могат да се идентифицират с тях. „Даже и македонците, като цяло, не могат да се идентифицират с тях, тъй като те произлизат от някаква новосъздадена визия за това какво представлява македонската идентичност. Още по-малко - с тези проекти могат да се идентифицират албанците, власите, ромите„, посочи той.

Евродоклад иска край на дискриминация на българите в Македония

Европейският парламент обсъди и гласува вчера резолюция по доклада за напредъка на Македония към еврочленство. Евродепутатите призов...

По думите му - основният дефект е, че правителството не търси кодове, които са общи за гражданите, а търси неща, които са характерни за етническото. „Тези неща винаги изтъкват тези компоненти и водят до по-голяма дистанция между етническите групи”, посочи той.

На въпрос за коментарите, че етническите инциденти между македонци и албанци са инспирирани от чужди служби, Йордановски заяви, че това е несериозно.

„Съществува една традиция на Балканите, че винаги всички служби са активни, но аз не мога да видя директно тези мотиви. На Балканите има активни служби на всички страни и особено в Македония. Но ако я потвърдим като теория, тогава ще създадем амнистия на настоящето правителство за неговата част от отговорността за това, което става. Не става дума за нищо друго, освен за некоректно водене на вътрешната политика. Търсят се начини - да се минимизира участието в тази криза и да се прехвърли то на някои анонимни, тайни и конспиративни центрове, за които ние не знаем нищо. Подобни истории лесно се приемат от обществеността и се надграждат с въображение. Истината е, че нито една тайна служба не би могла от нищото да произведе междуетнически напрежения, ако предварително не съществуват възможности за това. Тези елементи ги дава вътрешната политика. Затова не вярвам в тези теории и смятам, че те са средство за амнезия на общественото мнение”, посочи Йордановски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com