Камерън разрешава днес референдум в Шотландия

4146
Камерън разрешава днес референдум в Шотландия

Британският премиер Дейвид Камерън отива в Единбург в понеделник, за да подпечати споразумение за провеждането на референдум по въпроса, който той окачестви като "исторически" - независимостта на Шотландия през 2014 г., предаде БГНЕС.

Камерън, който е срещу независимостта на Шотландия, трябва да разговаря с премиера на Шотландия Алекс Салмънд, шотландски националист, който настоява изборите да се проведат след две години през есента.

"Двете правителства на Шотландия /националното правителство в Лондон и регионалното правителство в Единбург/ се обединиха, за да доведат докрай референдум, който е законен, справедлив и определящ", ще каже Камерън по време на това посещение, според изявленията предварително разпространени от кабинета му.

"Това бележи началото на важна глава в историята на Шотландия и позволява да започнем истински дебат. Тя отваря пътя към най-важния въпрос за всички: /би ли трябвало/, отделна Шотландия, или Обединено кралство", ще добави днес лидерът на британските консерватори.

"Решително пледирам в полза на Обединеното кралство", трябва да потвърди още ръководителят на британското правителство.

"От тук нататък шотландците имат думата да вземат историческо решение. Бъдещето на Шотрандия зависи от тяхната присъда".

Сред месеци на преговори между двете страни, очакваното съгласие в понеделник трябва да даде на шотландския парламент правото да организира допитването.

То трябва да съдържа един-единствен въпрос с ултимативен тон – за или против. /това е изискване на централното правителство/. При тези условия шотландската страна се постара да го направи възможно най-мек.

Алекс Салмънд, който е лидер на Шотландската национална партия, от своя страна е за предлагане на по-голяма автономия, като признава, че не е категорично за пълна независимост.

Последното проучване на този въпрос, публикувано на 8 октомври, показва, че по-малко от една трета /28%/ от 5,2 милиона шотландци искат да напуснат лоното на Обединеното кралство.

Шотландия, обединена с Англия от 1707 г., има по-голяма автономия след референдума през 1997 година. Шотландският парламент има опит в областта на образованието, здравеопазването, околната среда и правосъдието. Въпросите, свързани с външните работи, енергетиката, данъчното облагане и отбраната са от компетенцията на правителството в Лондон.

Редактор: Десислава Ушатова

Кризата разпалва сепаратизма в ЕС

Големият парадокс на Европейския съюз, който е изграден на базата на зачитане на съвместния суверенитет, е, че с това намалява рискът...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com