Иран се огъва под натиска на санкциите

3499
Иран се огъва под натиска на санкциите

Властите в Иран обявиха, че ще работят за намаляването на употребата на вносни стоки в страната и призоваха гражданите на Ислямската република да ограничат потреблението на чуждестранни телефони и автомобили. Това се случва на фона на усилията на Техеран да устои на икономическите санкции, наложени от страна на Запада, предаде БЛИЦ.
Политиката предвижда правителството да насочи икономиката към строги икономии, за да устои на санкциите, наложени на страната заради противоречивата й ядрена програма. По-рано през годината санкциите доведоха до спад в доходите на Иран от износ на петрол.

Властите са разделили въпросните стоки на 10 категории, според тяхното значение за ежедневния живот. За по-важните стоки Техеран ще отпуска на вносителите долари на преференциални цени за тяхното закупуване, съобщи заместник-министърът на индустрията Хамид Сафдел.

В същото време, вносителите на маловажни стоки ще купуват долари на много по-висок курс на свободния пазар, съобщи иранската информационна агенция ИСНА.

Сред маловажните стоки са листчетата за цигари, тапетите, мобилните телефони, куфарите, дрехите и колите. По данни на иранските власти, годишно за вносни луксозни и маловажни стоки се изразходват между 10 и 12 милиарда долара. Министърът на индустрията Мехди Газанфари призова иранците в събота да ограничат потреблението на въпросните стоки и да подкрепят местните производители в рамките на усилията на правителството да устои на санкциите.

Редактор: Десислава Ушатова

Израел: Само Русия може да спре Иран

Русия е единствената страна, която може да спре ядрената програма на Иран без използването на сила и парализиращи санкции, заяви пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com