Кипър няма да се разделя или да напуска еврозоната

6043
Кипър няма да се разделя или да напуска еврозоната

Гръцкият външен министър Димитрис Аврамопулос заяви в послание до турския си колега Ахмет Давутоглу, че Гърция няма да позволи на никого дори да си мисли за разделяне на Кипър, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на гръцките медии.

Аврамопулос отхвърли предложението на Турция за четиристранна конференция по кипърския въпрос с участието кипърските гърци, кипърските турци, Атина и Анкара. Той подчерта, че такова предложение нарушава основния принцип за териториална цялост и независимост на Република Кипър. Гръцкият министър заяви, че търсенето на решение на кипърския проблем трябва да продължи както досега в процеса на преговори под егидата на ООН.

Паника и в банките в Румъния

В банките в Румъния се забелязва паника във връзка с финансовата ситуация в Кипър, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БНР. След като влас...

В същото време президентът на Кипър Никос Анастасиадис заяви, че страната няма да напусне еврозоната след получената спасителна помощ от ЕС при строги условия, която спаси островната държава от банкрут.

Той заяви това на ежегодна конференция на държавните служители в столицата Никозия, съобщи Кипърската осведомителна агенция, предаде БГНЕС. "Нямаме намерение да се отказваме от еврото и да експериментираме с бъдещето на нашата страна", заяви Анастасиадис. Според него след приемането на програмата за преструктуриране на водещи банки в Кипър ситуацията е под контрол.

"Успяхме да запазим ситуацията в Кипър под контрол след постигане на споразумение с ЕС и МВФ за приемането на стриктна антикризисна програма за преструктуриране на водещи банки в страната", посочи Анастасиадис. Изявлението му идва ден след като банковата система в Кипър възобнови работата си, която беше спряна на 16 март след предложения от ЕС данък върху банковите депозити.

На 25 март кипърските власти се договориха с кредиторите за антикризистана програма, която предвижда ликвидирането на втората по големина банка в страната Лаики банк (Народната банка) и преструктурирането на Банк ъв Сайпръс.

Анастасиадис, който дойде на власт едва в края на февруари, разкритикува партньорите от еврозоната, като ги обвини в "безпрецедентни изисквания". "Предотвратихме заплахата от фалит. Въпреки преживяната от всички ни трагедия, ситуацията е овладяна", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com