Клаус категорично отхвърли идеите на Барозу за федерация

4770
Клаус категорично отхвърли идеите на Барозу за федерация

Чешкият президент Вацлав Клаус, известен с евроксептичните си възгледи, "категорично" отхвърли вчерашното предложение на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за създаване на федерация от национални държави в Европа, предаде БГНЕС.

"Отхвърлям категорично тази идея на Жозе Барозу", заяви Клаус в интервю за чешкия ежедневник "Право". "Единственото нещо, което оценявам в неговото предложение, е че за първи път настоящите защитници на задълбочаването на европейската интеграция за първи път признаха на висок глас реалните си цели", допълни той.

"През 2004 г. ние се присъединихме към ЕС, а не към федерация, в която бихме станали провинция без никакво значение", изтъкна чешкият президент. Барозу призова вчера за превръщане на ЕС във федерация от национални държави, което ще изисква нов договор, чувствителен въпрос в момент, когато обществото отвръща поглед от европейския проект.

В отговор на въпрос дали Чехия би влязла в подобна федерация Клаус категорично заявява: "Със сигурност не". Според него ЕС трябва "да се промени в обратна посока спрямо предложената от Барозу".

Редактор: Сияна Любомирова

Барозу: ЕС трябва да стане федерация от национални държави

Европа трябва да се развие към "федерация от национални държави" като противовес на национализма и популизма, заяви председателят на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com