Конференцията за климата на ООН започва в Доха

8285
Конференцията за климата на ООН започва в Доха

В Катар днес започва конференцията на ООН за климата, съобщава германският в. „Вестдойче цайтунг”.

През идните дни 193 държави ще разгледат на масата за преговори предимно два въпроса - планирането на втория период на действие на Протокола от Киото от 2013 г., както и на глобалния договор за защита на климата.

До 2020 г. страни като САЩ и Китай трябва да зададат ясни цели за запазване на климата. С оглед на опасното глобално затопляне обещанията на страните за съкращаването на въглеродните емисии са особено противоречиви.

Пред декември изтича първата фаза от Протокола от Киото. Досега това е първият договор, който задава конкретни цели за запазване на климата. Но не всички държави са се включили в залагането на цели. Замърсители на климата като САЩ и Китай досега не са поели конкретни ангажименти за намаляване на емисиите на вредни парникови газове.

Австралия иска продължаване на протокола от Киото

Австралия, един от най-големите производители на вредни емисии, е готова да подпише продължението на протокола от Киото, заяви министъ...

За да няма пролука в програмата, ЕС и още десет държави искат да се погрижат за втора осемгодишна фаза на Протокола от Киото към планирания договор за климата. При това ЕС изисква от страни като САЩ и Китай допълнителни обещания за по-голяма грижа за климата за периода до 2020 г.

Ще има борба и за финансови средства - от 2020 г. нататък страните, които са особено засегнати от климатичните изменения, ще получат парична помощ от 100 млрд. долара.

Преди три години аналогична конференция в Дания приключи с провал. Страните не успяха да преодолеят разногласията си и да създадат дългоочаквания нов глобален договор за климата. Този път от това дали ще се доверят една на друга развитите и развиващите се страни, ще зависят редица по-малко гръмки, но не по-маловажни точки от дневния ред.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com