Копаят най-дългите тунели през Андите

28819
Копаят най-дългите тунели през Андите

Южноамерикански инженери, подпомогнати от японски и италиански колеги, ще прокопаят най-дългата верига от тунели в двете Америки, за да улеснят търговския поток през Андите и да свържат атлантическото с тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БЛИЦ.
Проектът се нарича "Коридор Аконкагуа между два океана" и е кръстен на планината, край която ще минава трасето му. Тя е по границата на Аржентина с Чили и в нея се намира най-високият връх на двете Америки с височина от 6981 м над морското равнище. В момента през Андите има проход на 3200 м, но седмици наред той е блокиран от снеговете и камионите могат да се окажат блокирани там при температури от минус 25 градуса по Целзий. Освен това атлантическата Бразилия изобщо няма достъп до тихоокеанските пристанища, защото нейната трансамазонска магистрала свършва още преди планинската верига. Понастоящем соята, виното и месото от Аржентина, предназначено за Китай, и азиатската електроника, предназначена за Бразилия, трябва да заобикалят с кораби най-южната част Южна Америка, което добавя 3000 морски мили към пътуването и още една допълнителна седмица.

Проектът за тунели през Андите ще съкрати разстоянието, времето и цената на транспортиране на стоки и ще е безценна връзка между южноамериканските атлантически и тихоокеански пристанища.

Експерти казват, че проектът например ще съкрати пътя между аржентинската провинция Мендоса и столицата на Чили Сантяго от 12 часа на 2 часа и половина, а цената на транспортирането на товари от 1400 долара на 840 долара на курс. Проектът е на стойност 3,5 млрд. долара. Става дума за железопътна линия, по която ще минават влакове, дълги 750 метра. Те ще са задвижвани с електрически двигатели, за да не вредят на околната среда. Влаковете ще могат да транспортират контейнери, камиони, шофьорите и по-малки влакови композиции.

Линията ще е дълга 205 километра и ще включва 52-километра двойни тунели. Проектът ще бъде изпълнен за 10 години. Реализацията му се осъществява от консорциум, оглавяван от аржентинската компания Корпорасион Америка. В състава му влизат още японската Мицубиши корпорейшън, чилийската Емпресас Навиерас, аржентиската Контрерас Ерманос и италианската Геодата, която е помогнала при проектирането на тунела между Торино, в Италия, и Лион, във Франция, както и на тунела между Европа и Африка при Гибралтар.

Първоначално ще бъде изградена само едната тръба на тунелите. Очаква се капацитетът й да е 24 милиона тона товари годишно. В зависимост от интереса капацитетът може да бъде увеличен до 77 милиона тона товари годишно чрез втора тунелна тръба. Четири машини за прокопаване на тунели ще бъдат използвани за проекта. Като илюстрация за нуждата от тунела са данните за вноса и износа на двете страни, които най-много ще се възползват от него. Миналата година Чили внесе стоки за 75 милиарда долара и изнесе стоки за 81 милиарда долара. Аржентина внесе стоки за 74 милиарда долара и изнесе за 84 милиарда долара. Най-дългият тунел сега в света свързва японските острови Хоншу и Хокайдо. Той ще бъде "изпреварен" през 2017 г. от тунела Готар, който ще е дълъг 57 километра под швейцарските Алпи.

Ракът - болестта на лидерите на Латинска Америка

Колумбийският президент Хуан-Мануел Сантос обяви, че страда от рак на простатата. Преди него с подобна диагноза бяха диагностицирани ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com