Косово иска закриване на мисията на ООН

10961
Косово иска закриване на мисията на ООН

Белград и Прищина застанаха в Съвета за сигурност на ООН на различни позиции по въпроса за перспективите пред временната административна исия на ООН в Косово (ЮНМИК) , създадена през 1999 г. след края на войната в сръбската провинция, предаде БГНЕС.

Говорейки по време на открит дебат в Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, министърът на външните работи на отцепилата се бивша сръбска провинция Енвер Ходжай призова ЮНМИК да бъде премахната и да бъде заменена от политическо бюро, което да се заеме с подготвката за приемането на Косово в ООН. "Трябва да осъзнаем, че ролята на ЮНМИК в Косово вече е изчерпана. Сега е време да се разгледа въпроса за превръщането на ЮНМИК в политически офис на ООН, който да се заеме с координиране на дейността на всички агенции, фондове и програми на ООН", каза Ходжай. Според него най-важната функция, която ООН може да поеме в Косово, е подготовката за приемане на Прищина в световната организация.

От своя страна министърът на външните работи на Сърбия Иван Мъркич подкрепи продължаването на мисията на ООН, посочвайки важната роля, която тя може да играе в прилагането на споразуменията между Белград и Прищина, постигнати в Брюксел. Той припомни, че целта на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, с която се установява ЮНМИК, "не е да поддържа едностранното обявената независимост на Косово", а "да се гарантира сигурността, стабилността и зачитането на човешките права в провинцията".

Говорейки по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН , специалният представител на световната организация Фарид Зариф каза, че ЮНМИК "активно се адаптира" към това, което се случва в Косово. Той посочи, че мисията в Митровица работи, за да се предотврати конфликт между етническите сърби и албанци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com