Край на 20-годишната "Бананова война"

14824
Край на 20-годишната "Бананова война"

Световната търговска организация обяви за пълното решаване на спора около търговията с банани, така наричаната “Бананова война”, която продължи около двадесет години. Това съобщава Би Би Си, цитиран от БЛИЦ.

Съответното споразумение бе подписано в щабквартирата на СТО в Женева между Европейския съюз и десет латиноамерикански страни. Ръководителят на СТО Паскал Лами определи подписването на документа като исторически момент.

В бъдеще ще ядем банани и маниока вместо хляб и картофи

Експертен доклад, изготвен по поръчка на ООН, сочи, че в близко бъдеще може да се стигне до радикална смяна на обичайните за милиони хо...

“Банановата война” започна през 90-те години на миналия век, когато производители от Латинска Америка обвиниха европейските държави в нарушаване на правилата на СТО. Те заявиха, че европейците незаконно са внасяли банани от страни в Африка и Карибския басейн, без да ги облагат с мита, докато латиноамериканската продукция е трябвало да плаща съответната такса.

Представителите на европейските страни на свой ред твърдяха, че по този начин се прави опит за подкрепа на малките производители в бившите европейски колонии.

През 2009 г. ЕС се съгласи постепенно да намали тарифите за латиноамериканските банани.

"Разрешаването на този спор отне толкова много време, че някои хора, които работеха по случая - и в нашия секретариат, и в доста от правителствата вече се пенсионираха", шеговито коментира Лами.

Пропуски в образованието спъват растежа на Бразилия

Във „Wilma Flor” учат на три смени. Първата група ученици има часове сутрин, следващата група – следобед, а последнат...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com