Куба все още е подложена на най-продължителното търговско ембарго

3540
Куба все още е подложена на най-продължителното търговско ембарго

Измина половин век от почти пълното търговско ембарго на САЩ срещу Куба, но изглежда то не е повлияло особено за промяната на политиката на Хавана, каквото бе намерението на Вашингтон, посочва ДПА.

Доста след края на Студената война, Куба, която е само на 150 км от американския щат Флорида, остава комунистическа страна. Обикновените кубинци са тези, които понасят трудностите във всекидневието си, причинени от "блокадата" - както е известно ембаргото на острова.

Дилма в Куба

Президентът на Бразилия Дилма Русеф пристигна на посещение в Куба, предаде Ройтерс. Една от целите на визитата е изграждането на терм...

Аграрната реформа в Куба след революцията на Фидел Кастро на 1 януари 1959 година, национализацията на активи и началото на преговори със Съветския съюз разпалват страховете от създаването на комунистически анклав край американските бреговете. САЩ отговарят на национализацията на чуждестранните петролни рафинерии в Куба, като спират вноса на кубинска захар. Хавана отвръща, като конфискува американската собственост на територията на острова. След това президентът на САЩ Дуайт Айзенхауер (1953-61) одобрява през октомври 1960 година частично ембарго.

След като Кенеди (1961-1963 година) поема властта през 1961 година, скъсването на дипломатическите отношения е последвано от провала на операцията в Залива на прасетата - десант с помощта на кубински имигранти, подкрепен от американското правителство. Президентът разширява санкциите, одобрени от Айзенхауер, до почти пълно търговско ембарго, влязло в сила на 7 февруари 1962 година.

През 2009 година президентът Барак Обама одобри мерки за облекчаване на пътуванията на американците с кубински произход до острова и изпращането на средства в Куба. На американските граждани обаче все още им е забранено да посещават Куба и те са застрашени от сериозни глоби, ако посетят острова, освен при някои много специални обстоятелства. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com