Дилма в Куба

4411
Дилма в Куба
Една от целите на визитата е изграждането на терминал за контейнеровози в кубинския пристанищен град Мариел, западно от столицата Хавана

Президентът на Бразилия Дилма Русеф пристигна на посещение в Куба, предаде Ройтерс.

Една от целите на визитата е изграждането на терминал за контейнеровози в кубинския пристанищен град Мариел, западно от столицата Хавана. Проектът е на стойност 800 милиона долара и се реазилизира от бразилската инженерингова фирма Одербрехт (Oderbrecht).

Раул Кастро: Еднопартийната система ни пази от империализма

Кубинският президент Раул Кастро защити еднопартийната система в Куба, определяйки я като гаранция за суверенитета, социалната справедл...

Средствата са осигурени от бразилската държавна банка за развитие. Терминалът за контейнеровози ще се използва в бъдещите търговски връзки на Куба със САЩ, когато Вашингтон вдигне датиращото от вече 50 години ембарго над карибската страна.

Изграждането на пристанищния терминал в Мариел е само част от проектите, които Бразилия е започнала в Латинска Америка, Африка и другаде по света. Началото на тези проекти съпътстваше наскорошното издигане на Бразилия до ранга на икономическа сила. Фактът, че визитата на Русеф в Бразилия ще е фокусирана върху бизнес въпросите, подчертава промяна в бразилската външна политика, откакто тя пое властта преди повече от годината. Сега именно търговските въпроси са доминиращи за Бразилия. Интересът на Русеф към бизнес начинания зад граница се засили от глобалната криза, която намали наполовина растежа на бразилската икономика през третото четиримесечие на 2011 г.

Така вниманието на президентката се насочи върху възстановяване на растежа. Първото голямо пътуване на Русеф зад граница, след като тя пое властта, беше в Китай - страната, която през 2009 г. измести САЩ като водещ търговски партньор на Бразилия.

Съветници на Русеф твърдят, че освен икономическите въпроси, които тя ще обсъжда при пътуването си в Куба, тя е поискала да се срещне и с Фидел Кастро, вдъхновил поколения латиноамериканци от левицата. Русеф ще разговаря и с брат му Раул Кастро, президента на Куба.

Дилма критикува Европа

Бразилският президент Дилма Русеф пренебрегна Световния икономически форум в Давос, Швейцария, като вместо това взе участие в бразилски...

По отношение на търговските връзки на Бразилия с Куба Ройтерс припомня, че Бразилия предлага на Куба технология за добив на етанол от захарна тръстика, както и 200 милиона долара кредити за малки частни фермери, за да си купят трактори, техника за събиране на реколтите и техника за напояване. Според бразилски източници бразилското правителство иска да види повече демократични промени в Куба и наблюдава отблизо икономическите реформи, приети от президента Раул Кастро. Бразилия обаче не упражнява натиск върху Хавана за ускоряване на тези реформи, отбелязва Ройтерс.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com