Медийна цензура потресе Гърция

7098
Медийна цензура потресе Гърция

В рамките само на три дни ръководството на държавната телевизия ЕРТ наложи цензура на трима журналисти. Днес по нареждане на главния директор на новините Емилиос Лиацос бе излъчено последното засега издание на сутрешния блок „Сутрешна информация” по телевизия НЕТ, предаде GrReporter.

Според източници причината за това решение е бил диалогът между водещите Костас Арванитис и Марилена Кацими в коментар на статия, свързана с обвиненията за полицейско насилие срещу арестанти в главното полицейско управление на област Атика. Те са били описани в статия на британския вестник Гардиън. Както се посочва в съобщение на директора на новините, журналистите „отправили неприемливи намеци срещу министъра за защита на гражданите Никос Дендиас, без да му дадат правото да изрази своето мнение. Техните коментари приличали на предварително представяне на съдебно решение”.

Другият случай бе отстраняването на репортер от телевизия ЕРТ3 за отразяването на честванията и парада в Солун преди два дни заради коментара му, че полицейските мерки са изключително строги и хората не могат да влязат в храма „Свети Димитър Солунски”. В отговор на колегата си от студиото, който призна, че това е така, но обстоятелствата го налагат, репортерът отговори, че „управляващите трябва да се замислят защо нещата стигнаха до тук”.

След обаждане на директора на новините той бе отстранен от репортажите през останалите два дни.

Решенията на Емилиос Лиацос предизвикаха остра реакция от страна на Общогръцката асоциация на журналистическите съюзи. От своя страна колегите на наказаните обявиха, че от утре започват непрекъснато повтарящи се 24-часови стачки, докато предаването не бъде върнато отново в ефир.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com