Мръсният въздух съкращава живота на източноевропейците

7231
Мръсният въздух съкращава живота на източноевропейците

Микроскопичните частици, които са сред най-вредните замърсители на въздуха, все още присъстват в опасни нива в някои региони на Европа, въпреки че благодарение на европейското законодателство нивата на някои токсини от изгорелите газове и дима от комините бяха намалени значително. Това се казва в доклад на Европейската агенция за околната среда, цитиран от Ройтерс.

Замърсеният въздух съкращава човешкия живот с около 8 месеца, а в най-силно засегнатите зони, каквито са индустриалните райони в Източна Европа, дори с близо 2 години, тъй като предизвиква болести като рак на белите дробове и сърдечносъдови заболявания.

Световните градове ще намаляват парниковите газове

Кметовете на най-големите градове в света поеха във вторник задължението да намалят до 2030 г. парниковите газови емисии на градовете...

„През последното десетилетие политиката на ЕС помогна за намаляването на емисиите на редица замърсители, но има какво още да се направи по този въпрос”, заяви изпълнителният директор на Агенцията, Жаклин Макглейд.

От своя страна, в съвместно изявление с Европейската агенция за околната среда европейският комисар за околната среда Янез Поточник посочи, че 2013 година ще бъде годината на въздуха и в тази връзка той ще съсредоточи усилията си върху засилването на европейските закони, осигуряващи чистотата на въздуха.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com