БГ корупцията - 3 пъти по-висока от ЕС

3109
БГ корупцията - 3 пъти по-висока от ЕС

Месечното равнище на даваните подкупи в България е между 2 до 3 пъти по-високо от средните равнища на ЕС. В практически измерения, това означава, че имаме по 1500 такива транзакции на месец, като броят на тези сделки надхвърля капацитета на всякакви контролни институции в държавата.
Това заяви Александър Стоянов, директор по научната дейност към Центъра за изследване на демокрацията.
 
Дори при добро желание тези институции не са в състояние да се справят с един проблем, който е толкова широко разпространен в обществото, посочи Стоянов.
 
Според него сегашният подход не е в състояние да подейства на това, много по-смислен е подходът да се промени средата, в която действат обществото и институциите.
 
"Под това се разбира преструктуриране на интересите в различни сектори и области. Хората, преследващи собствените си интереси, могат да предотвратяват корупцията", разясни той.
 
Необходим е един много внимателен преглед на интересите и те да бъдат съставени така, че никой да няма интерес от това да има корупция, допълни Стоянов.
Оказа се, че в голямата част от случаите, инициатор на корупционните сделки е администрацията, конкретизира се статистикът.
 
Поведението на администрацията е решаващо за това дали има или няма корупционни сделки. Това, което наблюдаваме в последните години, е, че съпротивата нараства, но се увеличава броят на хората, които отиват с нагласата, че ще дадат подкуп, разясни той.
 
Фактор "политически назначения" прави процеса доста по-различен, в този смисъл преследването на корупция стига само донякъде, описва ситуацията Стоянов.
 
Това създава предпоставки по политически път да се намеква, че подкупи се очакват и се увеличава броят на гражданите, които дават подкупи, без да им се поиска, коментира той.
Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com