Над милион американки лекувани излишно от рак

4740
Над милион американки лекувани излишно от рак

В течение на три десетилетия рутинни мамографски прегледи са довели над един милион жени в САЩ до ненужно лечение на рак, без туморите да са достигнали до напреднала фаза, става ясно от изследване в САЩ.

Тези резултати са публикувани в Ню Инглънд Джърнъл ъф медсин /New England Journal of Medicine/ на 22 ноември и

хвърлят нови съмнения върху ефикасността на този препоръчван преглед, но вече обект на противоречиви оценки.

"Ние стигнахме до извода, че мамографията открива тумори, които никога не биха се развили, за да провокират клинични симптоми при 1,3 милиона жени по време на период от 30 години преди 2008 г.", казват авторите на изследването Джилбърт Уелч /Gilbert Welch/ от медицинския факултет в Дармут, щата Ню Хемпшир, и Арчи Блеър /Archie Bleyer/ от Орегонския университет.

Третирането, на което са били подложени жените, е включвало често тежки медицински интервенции "хирургигически, радиология, хормонална терапия и химиотерапия", които е по-добре да се избягват, ако не са необходими, подчертават те.

Изследователите са анализирали епидемиологични данни за определяне на честотата на туморите на гърдата, открити в ранен стадий и поставената диагноза рак в напреднал стадий при жени над 40 години между 1976 и 2008 г.

Рутинната употреба на мамография в САЩ е удвоила броя на открития в ранен стадий рак на млечната жлеза, но процентът на жените диагностицирани с рак в напреднал стадий е намалял едва с 8%.

Според изследователите, при мамографиите не са открили ефективно напреднал рак, но паралелно с това има свръхдиагностицирани /31% през 2008 г./ 70 000 жени.

Учените също показват, че резкият спад на смъртността от рак на гърдата се дължи главно на подобряване на лечението, а не толкова на ранното откриване на тумори по този метод /мамография/.

Това проучване се нарежда до други изследвания, публикувани през последните години, които поставят под въпрос ползата от мамографския контрол, подчертава АФП.

БГНЕС напомня, че посочените данни се отнасят за проучване направено в САЩ. При други условия статистиката може да бъде различна.

Редактор: Евгения Гигова

Отрова от гърмяща змия лекува рак

Бразилски учени от Държавния институт "Бутантан" в Сао Пауло откриха, че отровата на гърмящата змия е ефективна при лечението на рак на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com