Най-бедните в света могат да се преборят с бедността в разумен период

26233
Най-бедните в света могат да се преборят с бедността в разумен период

Във времената на световна икономическа и финансова криза бедните страни, които се определят от специалистите като "развиващи се икономики", напредват все повече и ограничават бедността. Това твърди в свое изследване екип от учени от Оксфордския университет, предаде БГНЕС.

Непал, Руанда и Бангладеш са най-добре представилите се страни в изследването на 22 държави, осъществено от Оксфордската инициатива бедност и човешко развитие (OPHI). Следват Гана, Танзания, Камбоджа и Боливия. Изследването прогнозира, че в някои от най-бедните страни в света острият недоимък може да бъде изкоренен до 20 години.

Оксфордският университет измерил бедността на базата на нов термин, наречен Мултиизмерен индекс на бедността (MPI). Той отчита интензивността на различните видове лишения, с които бедните хора трябва да се справят - недостиг на храна, образование и канализация, а не само доходите.

Ако хората са бедни по три от десетте показателя, глобалният индекс ги определя като "MPI бедни". Изследването е осъществено от д-р Сабина Алкире и д-р Хосе Мануел Роше. "Използвайки този показател, установихме, че намаляването на интензивността, процентът на лишения, които хората изпитват по едно и също време, е най-голямо в сравнително по-бедните страни като Етиопия, Малави и Сенегал", заяви Алкире.

В някои страни, ако напредъкът продължава със същото темпо, настоящите поколения може да видят края на острата многоизмерна бедност, отбелязват авторите на изследването. Например, ако "звездите" на проучването Непал, Руанда и Бангладеш продължават да намаляват бедността със същото темпо, те ще стопят мултиизмерния индекс на бедността за по-малко от десет години и ще го изкоренят до 20 години. Но бъдещето за други страни не изглежда толкова положително.

"При сегашния ритъм на съкращаване на Етиопия ще са необходими 45 години, за да намали наполовина мултиизмерния индекс на бедността. С други думи, за да постигне нива на бедност като тези в Нигерия в момента", заяви д-р Хосе Мануел Роше. "Въз основа на същото предположение, Индия ще се нуждае от 41 години, а Малави – от 74 години, за да изкоренят острата бедност, измерена чрез MPI. Но ние се надяваме, че предоставяйки по-пълна и балансирана картина, тези изчисления ще помогнат да стимулираме изкореняването на мултиизмерната бедност", допълни изследователят.

Непал постига най-добър резултат в области като изхранване, детска смъртност, достъп до електричество, подобряване на подовата настилка и имущество. Руанда показва най-голямо подобрение в канализацията и качеството на водата, а Бангладеш се справя най-добре в подобряването на канализацията и посещаването на училище.

През 2013 г. OPHI установи, че общо 1,6 милиарда души живеят в мултиизмерна бедност, над 30% от общото население на анализираните 104 страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com