НАТО не планира намаляване на присъствието си в Косово

4107
НАТО не планира намаляване на присъствието си в Косово

НАТО не планира да намалява броя на военните си в Косово в близко бъдеще, защото сигурността остава нестабилна в северната част на територията, където сърбите са мнозинство, заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, предаде БГНЕС.

"Не планираме да намалим присъствието на нашите войски в близко бъдеще", заяви Расмусен след среща на министрите на отбраната на 28-те държави членки на НАТО в Брюксел. "Имаме амбицията да намалим присъствието си, когато положението се подобри. Но отложихме това решение заради нестабилността на положението през последните 12 месеца", допълни той.

"Няма да направим нищо, което може да влоши положението. Оставаме напълно ангажирани да изпълним мандата на ООН", изтъкна Расмусен. От 2010 г. НАТО постепенно намали броя на бойните части от мисията си КФОР в Косово от 15 000 на 6150 души и първоначално смяташе да ограничи присъствието си през 2012 г. на 2500 души.

Но напрежението остава силно в северната част, където сърбите са мнозинство и не признават властите в Прищина, откакто Косово обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г.

Редактор: Десислава Ушатова

Дачич: Подкрепям подялбата на Косово

Подялбата на Косово е единственото реално решение, каза сръбският премиер Ивица Дачич пред словенския вестник "Дело", предаде БЛИЦ. "С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com