Николич се извини за клането в Сребреница

11196

Сръбският президент Томислав Николич се извини "на колене" за клането в Сребреница, извършено от сръбските войски през юли 1995 г. и окачествено като геноцид от международното правосъдие, предаде БГНЕС.

Това става ясно от извадки от интервюто на държавния глава, което ще бъде излъчено на 7 май от босненската държавна телевизия.

"Падам на колене и моля да бъде простено на Сърбия за престъплението, извършено в Сребреница. Извинявам се за престъпленията, които някой е извършил в името на нашата държава и нашия народ", заяви Николич, който през юни миналата година отрече да е имало геноцид в Сребреница.

Сърбите от Република Сръбска за мен са босненци, допълни Николич. Сръбският държавен глава заяви още, че в скоро време ще посети Сребреница.

Извадките от интервюто бяха качени днес в Ю тюб и думите му бяха потвърдени пред АФП от източник в сръбското президентство.

Тричленното президентство на Босна и Херцеговина в лицето на Небойша Радманович и Бакир Изетбегович посетиха Белград по-рано през седмицата за разговори със сръбския си колега. Тримата се съгласиха, че трябва да се сложи край на различията и неразбирателствата помежду им и изтъкнаха, че Сърбия и Босна трябва да поддържат по-близки отношения в бъдеще. Лидерите освен това се обединиха зад мнението, че събитията от 90-те не бива да се повтарят никога, припомни агенция Б92.

"Съгласно Дейтънското споразумение Сърбия пожелава на Босна мир, стабилност и възможно най-добро развитие в икономически и всякакъв друг план. Белград иска да помогне на Сараево в това направление. Сърбия винаги ще бъде на разположение за Босна и ще й осигурява помощ, ако е необходима. Но също бихме искали двата дяла да разрешат проблемите си и да си сътрудничат", заяви Николич преди дни.

Въпреки това хърватският член на председателството Желко Комшич отказа да стъпи в Белград. В отговор сръбският му колега изрази надежда, че двамата ще успеят да намерят общ език и призова срещите с Босна да не бъдат отменяни никога повече.

Припомняме, че босненските сръбски сили убиха през юли 1995 г. около 8000 мъже и момчета мюсюлмани в Сребреница. Масовото убийство беше определено като геноцид от международното правосъдие. След години на укриване бившите политически и военни лидери на босненските сърби Радован Караджич и Ратко Младич са изправени пред Трибунала в Хага заради ролята им в тази ужасяваща трагедия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com