Обявяват примирие в Газа до часове

4611
Обявяват примирие в Газа до часове

Примирие в Газа ще бъде обявено в Кайро тази вечер, съобщиха източници на "Хамас" и Ислямски джихад, предаде БГНЕС.

Примирие за прекратяване на продължилото близо седмица насилие в и около Ивицата Газа, ще бъде обявено в Кайро тази вечер, съобщиха източници на "Хамас" и Ислямски джихад.

"Ще има съвместна пресконференция на "Хамас" и Ислямски джихад и на египетските посредници тази вечер, на която ще бъде обявено примирието", заяви източник на Ислямски джихад, а източник на "Хамас" потвърди съобщението.

Египетски източник, запознат с преговорите, беше по-предпазлив, като заяви, че "на този етап няма окончателно решение". "Египет изпрати окончателното предложение и очакваме окончателния израелски отговор. Ако има споразумение по този въпрос, това означава, че сме близо до обявяването на примирие", заяви той.

Израелски дипломатически източник заяви пред АФП, че преговорите продължават. "Работим много усилено, използвайки дипломатическите си канали. Работим продължително. Но не мога да ви кажа кога ще дойде примирието", заяви той.

Дипломатически източник съобщи пред в. "Аарец", че примирието "може да започне тази вечер" по време на посещението на американския държавен секретар Хилари Клинтън. "Двама високопоставени израелски представители: примирие в Газа може да започне тази вечер, до няколко часа, по време на визитата на Клинтън в Йерусалим", заяви Барак Равид в Туитър.

Няколко часа по-рано египетският президент Мохамед Морси заяви, че израелската "агресия" срещу Газа ще приключи днес и посредническите усилия на Кайро ще донесат резултати до няколко часа. Високопоставен представител на "Хамас" съобщи пред АФП, че "споразумението се очаква да се проясни в идните часове". Основният въпрос според него е дали Израел ще започне да облекчава шестгодишната блокада на Газа, считано от влизането в сила на примирието, или по-късно.

В същото време израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел протяга "едната си ръка към съседите си, желаещи да живеят в мир с него", а с другата ръка размахва "меч" към тези, които искат унищожението му.

Той направи това в седмия ден от офанзивата в Газа. "Протегнали сме ръка за мир към тези наши съседи, които искат мир с нас, а с другата ръка здраво държим меча на Давид срещу тези, които искат да ни заличат от тази земя", заяви Нетаняху на церемония в памет на Давид Бен Гурион, първия премиер на държавата Израел.

Изявлението му става в момент на нови враждебни действия този следобед между палестинското движение "Хамас", което управлява Газа, и Израел на фона на продължаващите усилия за постигане на примирие. Израел замрази временно възможността за сухопътна офанзива в Газа, за да даде шанс на дипломатическите усилия.

Израелският външен министър Авигдор Либерман от своя страна заяви пред генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в Ерусалим днес, че възможната сухопътна офанзива в Ивицата Газа би трябвало да бъде много по-сурова от ограничената операция, която провеждаше Израел до този момент.

Израел отлага нахлуването в Газа

Израел отмени временно всякакви планове за сухопътна операция в Ивицата Газа, за да даде шанс на усилията на Египет за прекратяване н...

Либерман също така предупреди ръководителя на ООН, че дипломатическите усилия, насочени към убеждаването на Тел Авив да се въздържи от бойни действия, само ще послужат за засилване на позициите на "Хамас".

Делегация от министри, оглавявана от генералния секретар на Арабската лига Набил ал-Араби, пристигна днес в Газа. В същото време генералният секретар на ООН Бан Ки Мун пристигна в Израел за срещи с властите, а американският държавен секретар Хилари Клинтън се очаква в страната тази вечер.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com