Израел отлага нахлуването в Газа

14034
Израел отлага нахлуването в Газа

Израел отмени временно всякакви планове за сухопътна операция в Ивицата Газа, за да даде шанс на усилията на Египет за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", съобщи високопоставен израелски служител, предаде БГНЕС.

"Взето беше решение да се отменят временно всякакви планове за сухопътна офанзива в името на успеха на дипломатическите усилия", добави източникът.

Египет ще се опита да задържи прекратяването на огъня за около 24-48 часа преди окончателното одобрение на споразумението за примирие.

В същото време генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, който е на посещение в Египет, заяви, че двете страни в конфликта в Газа трябва незабавно да прекратят огъня. "Всички страни трябва незабавно да спрат огъня. Всяка нова ескалация би създала опасност за целия регион", посочи Бан на съвместна пресконференция с ръководителя на Арабската лига Набил ал Араби.

От друга страна, американски високопоставен служител съобщи в Пномпен, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще направи посещения в Израел и Египет в седмия ден от въоръжения конфликт между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас". Клинтън, която е в Азия заедно с президента Барак Обама ще замине днес от Пномпен, за да посети Кайро и Рамала за разговори с египетски и палестински ръководители, както и Израел, където ще се срещне с премиера Бенямин Нетаняху в Йерусалим.

Русия внесе проекторезолюция за Газа

Русия представи в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, изискваща прекратяване на насилието в Ивицата Газа. В документа се пред...

В същото време лидерът на ливанската групировка „Хизбулла” Хасан Насралла увери палестинското движение „Хамас” в подкрепата си срещу израелската операция въпреки различните позиции на двете движения относно сирийската криза, предаде АФП.

„Иран, Сирия и „Хизбулла” няма да изоставят народа на Ивицата Газа и неговата съпротива. Това е религиозно, морално и хуманно задължение”, заяви Насралла в реч пред своите поддръжници, излъчена на голям екран в шиитско предградие на ливанската столица Бейрут. Той подчерта, че подкрепата на ливанската групировка към „Хамас” не е разколебана от факта, че палестинското движение застана на страната на сирийската опозиция.

Въпреки че Дамаск дълго време подкрепяше „Хамас”, движението премина на страната на сирийските опозиционни сили, след като лагер с палестински бежанци в Сирия бе бомбардиран от режима.

Редактор: Десислава Ушатова

Ердоган: Израел е терористична държава

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвини ООН, че не е успяла да предприеме действия във връзка с кървавите израелски въздушни бомба...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com