ООН: Дизайнерските дроги заливат света

24211
ООН: Дизайнерските дроги заливат света

Много бързо се увеличава броят на нови наркотични вещества, продавани с етикетите на "легална или дизайнерска дрога", алармира в свой доклад ООН, предаде БГНЕС.

Т. нар. нови псиоактивни субстнации (NPS) се предлагат на пазара под безобидни имена като подправки, соли за баня или билкови тамяни представляват сериозна заплаха за човешкото здраве, въпреки че се продават законно, констатира Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността (UNODC) в годишния си доклад. "Продавани без проблеми, вкл. и по интернет, NPS могат да бъдат дори по-опасни от традиционните наркотици, тъй като не са тествани за ефекта им върху човешкия организъм", сочи документът. През 2009 г. са били известни 166 дизайнерски дроги, броят им днес е 251. Тези препарати, които могат да бъдат синтетични или на растителна основа, после могат да бъдат използвани за клониране и създаване на нови, което още повече затруднява контрола върху тях. В САЩ NPS са най-популярни сред студентите след канабиса, в Европа употребата на новите дроги също расте бързо, макар консумацията на канабис на Стария континент да е намаляла, а тази на другите наркотици да остава постоянна величина.

В световен мащаб канабисът остава най-използваният нелегален наркотик – 3,9% от населението на света на възраст между 15 и 64 г. посягат към него. В 60 на сто от държавите в света отпусканите с рецепти успокоителни и транквиланти са сред трите вида субстанции, с които най-много се злоупотребява.

Също така UNODC констатира увеличаване на пазара на стимуланти от рода на екстази и метаамфетамини, особено в източна и югоизточна Азия.

Държавите от източна и западна Африка се превръщат в основни опорни точки за наркотрафикантите. Експертите от ООН твърдят, че е изграден нов морски път за трафика на хероин от Афганистан през Иран и Пакистан, минаващ после през Черния континент. Т. нар. демократичен Афганистан продължава да бъде световен лидер – със 74%, в производството на опиум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com