Опозицията в Грузия печели

2947
Опозицията в Грузия печели

Опозиционният блок на милиардера Бидзина Иванишвили "Грузинска мечта" води убедително на изборите за парламент на Грузия с 52,77% след преброяване на 15,35% от гласовете на избирателите.

Партията на президента Саакашвили "Единно национално движение" събира според предварителните данни 43,85% (29 965 от гласовете). Останалите партии събират по-малко от 5 %. Според първоначалните данни на ЦИК са преброени 198 протокола от 3766.

Иванишвили обяви победата си, преди да се появят данни за избирателната активност. "Ние спечелихме! Грузинският народ спечели! Искам да благодаря на народа на Грузия", подчерта Иванишвили в реч, предавана от опозиционния телевизионен канал ТВ9. Избирателната активност на изборите за парламент в Грузия е била 61% от регистрираните избиратели, съобщи говорителката на Централната избирателна комисия Ека Азарашвили на брифинг в Тбилиси.

Избирателните секции затвориха в 20 часа и по окончателни данни - избирателната активност е била 61%, каза говорителката. Според нея изборите са протекли без сериозни нарушения.

Около 3,6 милиона избиратели имаха право на глас на изборите. Те ще изберат 150 депутати в парламента на бившата съветска република от Кавказ. Президентът Михаил Саакашвили и милиардерът Бидзина Иванишвили, който оглавява основната опозиционна коалиция, не пестяха остри реплики един срещу друг по време на предизборната кампания, белязана от провокации и агресия, според наблюдателите на ОССЕ в страната с 4,5 милиона души население.

Опозиционната коалиция "Грузинска мечта" на Иванишвили обвинява Саакашвили, че е установил авторитарен режим. Саакашвили твърди, че ако основният му опонент дойде на власт, ще сложи край на модернизирането на страната и ще я върне в миналото й, белязано от корупция и хаос.

Парламентарните избори са от ключово значение, тъй като промени в Конституцията ще увеличат правомощията на парламента и на премиера и ще намалят тези на президента през 2013 г., когато изтича вторият мандат на Саакашвили.

Редактор: Петър Проданов

Нови случаи на гаври със затворници в Грузия

В Грузия е задържан директорът на Кутаиския затвор и още трима сътрудници в него в рамките на разследването по ново дело за издевателст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com