Папа Франциск посрещна българската делегация по случай 24 май

9983
Папа Франциск посрещна българската делегация по случай 24 май

Традиционната българска делегация по случай Деня на славянската писменост и култура - 24-ти май бе приета от папа Франциск, съобщи БНР. 

С разговор на четири очи между папата и министър-председателя Марин Райков започна аудиенцията във Ватикана. "Българската държава и народ развиха и продължават да развиват делото на светите братя Кирил и Методий", е казал премиерът Райков в разговора си с папата. "Това е нашият принос към съвременната европейска идентичност", допълни Райков, подчертавайки значимостта на традиционната аудиенция при главата на Римо-католическата църква. 

В програмата на българската делегация следва поклонение пред гроба на Свети Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе" в Рим. Там молитви към Бога е оправял самият Йоан Павел втори, който през 1980 година провъзгласява св. Кирил и Методий за съпокровители на Европа.

Рим е неразривно свързан с историята на славянската писменост и култура. През 1868 година именно там светите братя Кирил и Методий за първи път в историята отслужват литургия на славянски език. Папа Адриан II освещава книгите им и по този начин признава славянския език за равнопоставен заедно с гръцкия и латинския.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com