Пхенян се подготвя за изстрелването на ракета през април

2890
Пхенян се подготвя за изстрелването на ракета през април

Северна Корея започна зареждане на гориво в резервоарите на ракетата, която смята да изстреля в Космоса в средата на април, съобщава японският вестник Токио Шимбун, цитирайки близък до севернокорейското правителство източник, предаде БГНЕС.

"Изстрелването наближава. Вероятно датата ще бъде фиксирана на 12 или 13 април", твърди източникът, цитиран от изданието.

Северна Корея съобщи в средата на март, че смята да изстреля ракета между 12 и 16 април, която ще изведе в орбита сателит за наблюдение за граждански цели.

САЩ и техните съюзници, по-конкретно японски и южнокорейски, виждат в това тест за балистична ракета с голям обхват и настояват Пхенян да се откаже.

Севернокорейският режим обаче заяви, че "никога няма да се откаже от правото си да изстрелва мирни сателити" и покани експерти от НАСА да присъстват на операцията. В отговор на това решение САЩ обявиха, че спират доставките на храни за Северна Корея. Решението за тези помощи бе взето в края на февруари в замяна на подписването на мораториум за ядрени и балистични дейност от страна на Пхенян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com