Рецептата на Плевнелиев за успех на България

5296
Рецептата на Плевнелиев за успех на България
Трябва да се обединим около няколко стратегически приоритета, категоричен е президентът

Президентът Росен Плевнелиев направи пореден опит да изложи своята рецепта за успех на България.

"Част от моята визия за това как аз виждам България през 2020 г. се крие в моята вяра, че, за да успее България, трябва да се обединим около няколко стратегически приоритета. Нека бъдат 10 - 20 големи, значими, най-смислените проекти. Около тях нека да функционира нашата визия, да търсим решения, нека да ги стартираме, нека да ги изпълним, каза още Росен Плевнелиев.

Плевнелиев усмихнат: Чехия е с нас

Президентът Росен Плевнелиев и президентът на Чешката република Вацлав Клаус разговаряха „на четири очи”. Секунди след като...

Според Плевнелиев са важни децентрализацията, енергийната ефективност.

„Стратегическата инфраструктура я намираме в създаването на работещи инициативи. Днес искам да провокираме мисленето си дългосрочно. Всеки има своите идеи, всеки търси работещи вариант, всеки търси не просто само визиите, но и тяхното осъществяване на практика. Успяват тези, които знаят как да постигнат целите си. Няма нищо по-лошо, по-фатално за едно общество, от липсата на идеи”, допълни Плевнелиев.

По думите му трябва да набележим стратегически сектори, в които да се развиваме – биоземеделие, производство на храни, информационно-комуникационни технологии, индустрии, свързани с човешкото здраве

"Това трябва да се облече с конкретни и ясни решения, и то в рамките за дебата за България до 2020 г. Говорим за туризъм – нека да го направим както трябва. Говорим за електронно правителство – да го направим. Магистралите „Хемус” и „Струма”, ВиК секторът, ЖП транспортът, енергийната ефективност са тотален приоритет и трябва да намерят своите измерения във фискалната рамка”, посочи президентът.

Плевнелиев подкрепи решението на МС за АЕЦ "Белене"

Премиерът Бойко Борисов информира президента Росен Плевнелиев за решението на правителството да отмени решението на Министерски съвет...

„Убедени сме, че в скоро време българите ще пътуват по ЖП линии за 3 часа от София до Бургас. Летището може да бъде ключов въздушен хъб по стоките по направлението между Азия и Европа”, допълни Плевнелиев. От голямо значение е организирането на логистични хъбове. „От Стара Загора ние още от сега съзнаваме, че онова изоставено летище, ние бихме могли да го разработим. Стара Загора и Пловдив могат да бъдат българския регионален клъстер за логистика – с логистични паркове, разположени на три коридора”, каза още Плевнелиев.

В Русе има изоставено летище, опитно земеделско стопанство, със стара слава. „Имаме един град, който е само на 60 км от огромно международно летище – не би ли могло Русе през 2020 г. да стане клъстер за биоземеделие? Бизнесът там да произвежда кадри, да се направи индустриална зона, да напълни със съдържание и пристанището, и летището”, посочи Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com