ПМД поиска обяснение от Франция за убитите кюрдки

12760

Основната кюрдска партия на Турция днес поиска обяснение от Франция във връзка със смъртта на три кюрдски активистки в Париж, като призова за демонстрация срещу убийството, предаде АФП.

„Очакваме от френското правителство да даде незабавно информация за убийството, която да не оставя място за никакво съмнение”, заяви в комюнике съпредседателят на Партията за мир и демокрация, като призова всички поддръжници на кюрдската кауза да излязат на протести срещу убийството.

Йоджалан отново предвожда кюрдите

Двама кюрдски депутати в Турция успяха да се срещнат с лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдула Йоджалан, който е с дожив...

Той разкритикува думите на заместник-председателя на турската управляваща партия, който допусна, че убийството може да е в резултат на уреждане на сметки в Кюрдската работническа партия.

„Знаем, че има раздори и разцепление в ПКК. Вероятно това е уреждане на сметки”, заяви заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Той допусна, че убийството на трите жени, които са намерени с куршум в главата, е свързано с недоволството на някои членове на ПКК от провежданите преговори между турските тайни служби и лидера на кюрдите Абдуллах Йоджалан.

Според турски медии сред жертвите е и Сакине Джансъз, която е една от основателките на ПКК.

Френският президент Франсоа Оланд днес определи като „ужасно” убийството на трите кюрдски активистки в Париж, като уточни, че е познавал една от жертвите.

Турските власти преговарят с Йоджалан

Властите в Турция водят преговори с намиращия се в затвора лидер на сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК) Абдулах Йоджалан, ...

„Това е ужасно, убийството засяга пряко трима души, един от които е мой познат, както и познат на много политически дейци, тъй като често ни посещаваше”, заяви президентът на Франция.

Три жени от кюрдски произход бяха намерени убити с куршуми в главата рано днес в Кюрдския институт в Париж.

Телата на жените бяха открити в сградата в десети градски район на френската столица.

„Вероятно става въпрос за екзекуция, но разследването ще определи точните обстоятелства, при които е извършено престъплението”, поясни източникът.

Турция и Йоджалан са се споразумели за мир

Турските власти и лидерът на кюрдските сепаратисти Абдулах Йоджалан са постигнали принципно съгласие за спиране на въоръжените действи...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com