Поддържах Обама, но ако бях американец, сега щях да гласувам за Ромни

7475
Поддържах Обама, но ако бях американец, сега щях да гласувам за Ромни

Много свободен и съкратен превод на статия, написана от Даниел Хенън за Telegraph. Авторът е английски писател, журналист и член на Европейския Парламент от 1999 година.

Американските социолози казват, че който води в електоралните анкети в началото на партийните конференции (за официален избор на президентски кандидат – бел. ред), обикновено печели изборите.

Мит Ромни остава далечен като Юпитер

Дори когато е искрен, кандидатът за президентския пост на републиканците все още изглежда фалшив. Посланието от конгреса на Република...

Четири анкети от предната седмица показваха нищожна преднина за Обама, две – за Ромни, и според една кандидатите бяха с равни шансове. И всичките резултати бяха в границите на статистическата грешка.

Друга закономерност е, че изборните резултати през последните 60 години (с едно единствено изключение) съвпадат с победителя на Галъп точно 100 дни преди изборите – и анкетата на Галъп тази година също показва абсолютно равенство.

Това кара много европейци да се чудят – как така Обама няма убедително превъзходство??? Повечето медии (и щатски, и чужди) обикновено представят Обама като хладнокръвен политик, нападан от гневни членове на „Чаeната партия”, облечени в забавни костюми от 18 век. Ако се гледа само през очите на медиите, Обама е много над своите критици. Те са показани като хаотична тълпа от шантави провинциалисти и екстремисти, водени от плутократа Ромни. Гледани зад граница, изборите приличат на избор между добрия и злия герой от анимационно филмче.

Проблемът е, че ние не живеем в Америка. Това, което виждаме от нашето място, е президент, който прави това, в което е най-добър – да произнася речи и да изпълнява чисто представителни функции. Както и да показва на света колко са се променили Щатите, като са избрали чернокож президент.

Това бяха причините, поради които и аз поддържах Обама през 2008 година. Но сега, четири години по-късно, речите вече не са достатъчни. В началото Обама обеща да свали безработицата до 5,6%. Сега тя е 8,3%. Обеща и да намали наполовина бюджетния дефицит. Сега дълговете на Америка са 16 трилиона долара. Това са числа, които е трудно дори и да си представим! Но на американските граждани не е небходимо да си представят каквото и да е – защото те усещат на собствения си гръб как положението им се влошава от година на година! И 64% от американците очакват положението им още да се влоши, ако Обама продължи да управлява, а 19% е преимуществото на Ромни, когато се оценяват икономическите познания на кандидатите.

Байдън: Ромни може да ни вкара във война със Сирия и Иран

Републиканецът Мит Ромни, в случай на победа в президентските избори в САЩ през ноември, може да въвлече страната във войни със Сирия и...

Така че истинският въпрос за тези избори е - защо Ромни няма убедително превъзходство?

Това е така, защото главните теми на тези избори не са икономически. Медиите обсъждат „политически некоректното” изказване на републиканския кандидат-сенатор Том Ейкън, „сватбите” между хомосексуалистите... въобще всичко друго, само не и икономическите проблеми.

Освен това Ромни не е толкова умел оратор. Но когато ви трябва вододпроводчик, кого ще изберете – този, който държи гладки речи, или този, който разбира от водопроводи?

От европейска гледна точка финансовото положение на Америка е по-лошо, отколкото ситуацията в Гърция! А ние продължаваме да обръщаме внимание само на положението на еврото. Но ако проблемите на Гърция са сравнително малки, то представете си какво ще стане, ако икономиката на САЩ се срути!

Разбира се, не е сигурно, че Ромни ще успее да се справи с проблемите. Но за четири години Обама доказа, че той не може да го направи.

Разкриха рецептата на домашната бира на Обама

Наскоро Барак Обама обеща да разкрие рецептата на домашната бира, произвеждана в официалната резиденция на американския президент след ...

Друг е въпросът дали може да се спечелят избори, когато обясняваш, че трябва да се затегнат коланите. В Гърция не стана. Остава да се види дали американците ще се справят по-добре от тях.

Редактор: Генко Велев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com