Продължава изтичането на радиация от АЕЦ "Фукушима"?

5907
Продължава изтичането на радиация от АЕЦ "Фукушима"?

Възможно е да продължава да изтича радиация от японската атомна централа „Фукушима". Това сочат данните от високите нива на радиация, регистрирани в рибите, уловени край бреговете на АЕЦ-а, предаде КРОСС.

АФП цитира изследване на американския химик от Океанографския институт в Уудс Хол, щата Масачузетс Кен Бъслър, публикувано в престижното списание Science, в което се анализират пробите за нивата на цезий в различни риби, ракообразни и водорасли, взети край бреговете на централата от японските власти.

Япония освобождава 4 млрд. евро от фискалния си резерв

Японското правителство реши в петък да активира план за подкрепа на икономиката на стойност около 4 млрд. евро. Пакетът, който се зад...

Според Кен Бъслър засечените нива могат да се дължат или на постоянен малък теч, или на радиационно натрупване на морското дъно.

В подкрепа на теорията си ученият посочва, че най-високите нива на цезий са засечени именно във видовете, които живеят предимно в дънни условия.

Резултатите, представени от японските власти, показват, че близо 40 % от рибите, уловени край бреговете на Фукушима, не са годни за консумация, но според официалната позиция този показател се отнася само до зоната около ядрената централа и не се разпростира отвъд нея.

Редактор: Десислава Ушатова

ТЕПКО е подценила риска от цунами за АЕЦ Фукушима

Компанията оператор на авариралата ядрена централа Фукушима призна, че е подценила рисковете от цунами за централата поради опасения ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com