И гръцката църква е пред фалит

6322
И гръцката църква е пред фалит

Шок и паника настана в гръцките православни среди, след като архиепископ Йеронимус заяви, че църквата е на прага на фалита. “Проблемът е толкова голям, че ако не осигурим в скоро време средства, след два месеца 300 църковни служители ще останат без заплата и ще трябва да ги уволним”, заяви архиепископът пред финансовата комисия на светия синод, предаде GrReporter.

Гръцката православна църква държи сериозен дял акции от най-голямата търговска банка в страната - Националната банка на Гърция и притежава стотици недвижими имоти в едни от най-хубавите райони на страната. Нейното имущество и търговски сделки продължават да са освободени от данъци – привилегия, с която не се ползва никой средностатистически грък или предприятие, особено след влошаване на финансовата ситуация в страната.

Гръцката коалиция на ръба заради икономиите

Премиерът на Гърция Андонис Самарас и финансовият министър Янис Стурнарас продължават усилията си да бъде постигнато споразумение по но...

Новината за финансовите проблеми на църквата заема достойно място в поредицата “Абсурди по време на криза” заедно с разкритията, че едни от най-богатите гърци регистрират личните си имения като търговски обекти, за да плащат по-евтин ток или че корабните магнати отказват да плащат данъци.

Служителите в църквата не са съгласни с признанията на Йеронимус. Техните заплати бяха значително съкратени в последните две години. Въпреки недостига на приходи, в продължение на много месеци по време на честванията на епископите са събирали високопоставени “свети хора” от други региони и са си разменяли скъпи подаръци, предава Вима.

“От къде да намерим пари, когато недвижимите ни имоти остават без наематели, а тези от наетите не са плащат наема. За какви дивиденти от банковите дялове говорим, след като ни взеха акциите и оставиха църквата без финансови средства”, оплаква се Йеронимус без да уточнява кой е иззел акциите.

Според оповестената информация църквата е закупила голяма част от дяловите участия в банковия сектор със заеми, които в момента продължава да погасява. Част от приходите на църквата идват от наеми на недвижимо имущество, които продължават да са непропорционално високи за свития гръцки пазар, коментират местни анализатори. Между имотите на гръцката ортодоксална църква е и част от луксозния хотелски комплекс Астера - сгради, в които се помещават министерства и други организации, които плащат солидни наеми.

Преумора вкара гръцкия финансов министър в болница

Грип и стрес вкараха преуморения гръцки финансови министър Янис Стурнарас в болница, предаде GRReporter. Стурнарас бе хоспитализиран ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com