Протести, но без сбъсъци с полицията в Турция

9330
Протести, но без сбъсъци с полицията в Турция

Днешният ден на протест в Турция премина сравнително спокойно, предвид голямото разчистване на площад "Таксим" и парка "Гези" вчера. Улиците са отворени за автомобили и пешеходци след двуседмичните ожесточени протести.

В понеделник сутринта площад „Таксим” бе отворен за автомобили и хора, а щетите, нанесени на автобусните спирки, билбордовете, охранителните камери, светофарите и пътните табели бяха поправени.

Турското правителство заплаши да мобилизира армията срещу протестиращите

Турското правителство днес предупреди, че не изключва възможността да мобилизира армията, за да предотврати евентуални демонстрации как...

Междувременно общината на Истанбул обяви, че през следващите 5 дни ще посади 80 възрастни дървета и 55 хиляди цветя в парк „Гези”, откъдето тръгнаха протестите, прераснали в антиправителствено движение.

По-рано в понеделник турското правителство предупреди, че не изключва възможността да мобилизира армията, за да предотврати нови демонстрации в Турция. Полицаите ще използват всички средства, с които разполагат по закон, заяви вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч пред турска телевизия. „Ако това се окаже недостатъчно, в градовете може да бъдат мобилизирани дори военните сили на Турция”, добави вицепремиерът.

Без инциденти протича засега стачката, която провеждат днес повече от 800 000 трудещи се, организирани от пет синдикати и професионални сдружения в Турция. Служителите напуснаха работните си места и стачкуваха в знак на протест срещу следваното от правителството поведение за разрушаване на палатковия лагер в парка „Гези” на площад „Таксим” в Истанбул. Конфедерацията на революционните синдикати на трудещите се в Турция (DİSK), Конфедерацията на синдикатите на служителите в обществения сектор (KESK), Съюзът на камарите на турските инженери и архитекти (TMMOB), Турският лекарски съюз (TTB) и Турският зъболекарски съюз (TDB) предприеха генерална стачка на територията на цяла Турция. Напусналите работните си места членове на тези профсъюзи и професионални организации организираха митинги в Истанбул, Анкара и Измир.

В Истанбул членовете на DİSK се събраха пред сградата на профсъюзната централа в квартал Шишли, а тези на KESK в „Тунела”. Колоната на DİSK излезе от пространството пред централата на профсъюза, премина на булевард „Халаскаргази” и започна да се насочва към площад „Таксим”. Пътят на събралите се в „Тунела” членове на KESK беше препречен от полицията. Участниците в митинга преминаха към седяща стачка.

Турция обяви днешната стачка за незаконна

Турският министър на вътрешните работи Муамер Гюлер заяви, че планираната за днес общонационална стачка е незаконна, предаде АФП. &bdq...

Междувременно валийстово обяви митинга за незаконен. В специално съобщение от валийстото се посочва, че отсега нататък няма да се дава разрешение за незаконни събирания на граждани на площад „Таксим”.

В Анкара членовете на профсъюзи и на професионални сдружения се събраха в района на Колежа и от там започнаха шествието си към площад Къзълай. Вчера обаче валийстово в Анкара оповести, че районът на площад Къзълай е затворен за демонстрации. Колоната на протестиращите се движеше под силна полицейска охрана още от тръгването от района на Колежа. Полицията беше взела предохранителни мерки в района на булевард „Зия Гьокап”. Там продължават да са разположени 5 водни оръдия и голям брой полицаи. Полицията напредна чак до района на моста „Митхатпаша” и предупреди множеството, че ще атакува.

В крайна сметка беше постигнато съгласие в преговорите между синдикалисти и полицаи. Полицията разреши да бъде дадена пресконференция и направени изказвания пред барикадите. След пресконференцията множеството се разпръсна без инциденти.
В Измир има голямо участие в организирания от синдикатите митинг. Протестиращите се събират в района на площад Басмане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com