Пуси Райът нямат угризения

5289
Пуси Райът нямат угризения

"Никакви съмнения, нито угризения", казва Надежда Толоконникова, една от членките на руската пънк група Пуси Райът в интервю, което трите млади жени дават от руски затвор за френското сп. "Ел", предаде БГНЕС.

"Винаги съм мечтала да прекарам част от живота си в аскетизъм, така че не плача и не обвинявам никого", заявява Толоконникова и допълва, че е посветила дните си в затвора на писане за "политиката, идеологията, социалните проблеми, религията, затвора".

"Дори с масовата пропаганда на медиите в системата на Путин все повече руснаци вече не са готови да вярват на тази държава и започват да ни чуват, нас, активистите, инакомислещите", казва тя. "Обичайно руската образователна система прави всичко възможно социалните инициативи да останат напълно незабелязани. Пуси Райът успяха да пречупят тази блокада", допълва Толоконникова.

Делото "разкри истинското лице на властта на Путин", посочва и Екатерина Самуцевич. Младата жена признава, че не очаква нищо от делото на втора инстанция, което трябва да започне на 1 октомври. "Почти съм сигурна, че ще бъдем изпратени в лагер", казва тя и допълва, че "не приема на сериозно" призива за снизхождение на премиера Дмитрий Медведев.

Мария Алехина, третата млада жена, която се намира в затвора, е още по-песимистично настроена и припомня, че когато Медведев пледирал в подкрепа на опозиционерката Таисиа Осипова, "това предизвика обратен ефект" и тя беше осъдена на осем години затвор. Алехина единствена разказва за "някои затруднения в ежедневието в затвора". "Трудно ми е да не мога да се изразявам, да не мога да реагирам по никакъв въпрос. През повечето време чета "Есе за революцията" на Хана Аренд. И мисля за срещите със семейството ми, които са много редки, това трудно се понася", разказва тя.

Пуси Райът бяха осъдени през август за хулиганство и "подстрекаване към религиозна омраза" на две години затвор, след като изпяха молитва срещу Путин в катедралата "Христос Спасител" в Москва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com