Путин: Приемаме Сноудън, ако престане да вреди на САЩ

9928
Путин: Приемаме Сноудън, ако престане да вреди на САЩ

Бившият сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън може да остане в Русия, ако престане да вреди на САЩ, заяви руският президент Владимир Путин, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

"Ако поиска да замине някъде и някой го приеме - моля. Ако иска да остане тук, има едно условие: той трябва да прекрати дейността си, насочена към това да нанася вреди на нашите американски партньори, колкото и странно да звучи това от моята уста", заяви Путин на пресконференция, дадена в рамките на форум на страните-износителки на природен газ.

Президентът на Русия добави, че се съмнява, че Сноудън има намерение да прекрати дейността си, доколкото се чувства борец и защитник на правата на човека.

Путин и американският му колега Барак Обама натовариха директорите на ФСС и ФБР да разрешат случая с бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън, който се укрива на летище в Москва, съобщи високопоставен руски представител.

"Те, разбира се, нямат решение, което да задоволява всяка една от страните, поради това натовариха директора на ФСС (Александър) Бортников и директора на ФБР (Робърт) Мюлер да поддържат постоянен контакт и да намерят решение", заяви директорът на руския Съвет за сигурност Николай Патручев по телевизия Россия 24.

"Тяхната задача не е лесна, защото те (Бортников и Мюлер) трябва да намерят решение в рамките на нормите на международното право", заяви Патручев, който е бивш директор на Федералната служба за сигурност (ФСС). "Към днешна дата не можем да кажем, че има решение", каза още той.

30-годишният бивш програмист в американското разузнаване Едуард Сноудън, който прави шокиращи разкрития за мащаба на електронното наблюдение от страна на САЩ в света, е блокиран в транзитна зона на летище Шереметиево в Москва от 23 юни. Паспортът му беше анулиран от САЩ, които искат екстрадирането му и срещу него беше повдигнато обвинение в шпионаж.

Русия, която няма споразумение за екстрадиране със САЩ, заяви, че няма в какво да го упрекне и допълни, че той реално не е прекрачвал границата й. Но Едуард Сноудън, който остава невидим на летището от 23 юни, не се качи на самолет за Куба, за който имаше запазено място, а руски източници заявиха, че той не може да пътува с анулиран паспорт.

Германски политик иска от ЕС да даде убежище на Едуард Сноудън

Европейският съюз трябва да предложи убежище на беглеца Едуард Сноудън, предложи Юрген Тритин, лидер на германската партия на зеленит...

От своя страна Еквадор, където той поиска политическо убежище, съобщи, че може да разгледа молбата му, едва след като влезе на негова територия и допълни, че решението се намира "в ръцете на руските власти".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com