Путин се превива от болки при Ердоган

11183
Путин се превива от болки при Ердоган

Визитата на Владимир Путин в Турция се оказа болезнена в буквалния смисъл на думата. Руският президент видимо страдаше, докато слизаше по стълбичката на самолета в Анкара, а на срещата си с Реджеп Ердоган положи огромни усилия, за да седне. Телевизионните камерите и фотообективите запечатаха измъчените му гримаси при всеки опит за движение, свързано с кръста, предаде Стандарт нюз.

Това само потвърди слуховете, че Путин има сериозни здравословни проблеми. От седмици се говори, че той страда от стара спортна травма в гърба, а преди дни беларуският президент Александър Лукашенко разкри, че колегата му си е усукал гръбнака на турнир по джудо.

В Турция глобиха телевизия заради богохулното "Семейство Симпсън"

Турският медиен регулатор глоби частен телевизионен канал заради излъчването на епизоди от американския анимационен сериал "Семейство...

Заради болежките си Путин отмени редица свои срещи, планирани за ноември, включително и посещението си в България. Визитата в Турция също бе под въпрос. Тя бе предвидена за миналия месец, но се отложи за началото на декември. 

Основна тема на разговорите между двете страни е разполагането на зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът" на НАТО в Турция. Това предизвиква безпокойство в Русия и не способства за стабилизацията на и без това нестабилната ситуация в региона, заяви пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент.

Веднага след пристигането си в Анкара Путин започна разговори с турския премиер Реджеп Ердоган, съобщи РИА Новости.

Турция поиска официално от НАТО да й бъдат предоставени ракетни комплекси "Пейтриът". Както заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, системите са изцяло отбранителни и няма да се използват за други цели. Решението на разполагане на "Пейтриът" на границата на Турция и Сирия може да бъде прието на срещата на външните министри на страните от НАТО на 4 или 5 декември, след което за самото разполагане ще са нужни само няколко седмици.

Песков подчерта, че тематиката на днешните преговори на Путин в Турция се дели на два блока: двустранните отношения, които са "многообразни и пълни с прекрасни проекти", и международните проблеми. По международните проблеми Русия и Турция имат "много сериозни разногласия и ние не крием това", отбеляза прессекретарят на руския президент. По думите му "редица стъпки не способстват за нормализирането" на ситуацията в региона.

Песков допълни, че ще бъде засегната и темата за Сирия. "Позицията на Русия е последователна и абсолютно прозрачна: не бива да бъде подкрепяна едната страна в конфликта, това не може да способства за урегулирането на ситуацията", заяви Песков. Той допълни, че „активната помощ за едната страна в конфликта само провокира конфликт“.

Песков не изключи по време на разговора на Путин с Ердоган да бъде засегнат въпросът със задържания в Турция руски самолет, който летеше за Сирия.

Турция ще се опита да натисне руския президент Владимир Путин да спре подкрепата за сирийския президент Башар ал Асад, пише агенция "Ройтерс".

Премиерът Реджеп Ердоган разглежда Путин като ключова фигура за решаването на сирийския конфликт, който изпраща стотици хиляди бежански на турска територия и заплашва с излизането си извън границите на Сирия.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com