Радиацията във "Фукушима" е 10 пъти над смъртоносните нива

4209
Радиацията във "Фукушима" е 10 пъти над смъртоносните нива

Операторът на японската аварирала атомна електроцентрала АЕЦ „Фукушима-1” съобщи, че повредата в един от реакторите е много по-лоша от първоначалните предположения. Сонда, която е била вкарана в реактор две на електроцентралата, е показала смъртоносни дози радиация и че нивото на охлаждащата вода в реактора е значително по-ниско от очакваното, предава Би Би Си.

Операторът „Тепко” заяви, че централата продължава да се намира във фаза на студено изключване.

Екозащитници напомнят за аварията във "Фукушима"

Екозащитниците, представители на движение "За Земята", "Грийнпийс", и граждани се събраха пред сградата на икономическото министерств...

Вчера в атомната електроцентрала беше регистрирано изтичане на около 120 тона радиоактивна вода, като около 80 литра от нея са попаднали в океана. Това съобщи операторът на авариралата централа, компанията „Токио електрик пауър”.

Въпреки студеното спиране на АЕЦ „Фукушима-1”, което завърши през декември миналата година, все още в нея се наблюдават изтичания на радиоактивна вода.

Радиоактивните частици пък, които бяха изхвърлени при аварията, са проникнали в почвата на дълбочина до 30 см., сочи доклад на японската Агенция за атомна енергетика към правителството на страната, предаде ИТАР-ТАС.

Според провеждащите се изследвания, три месеца след катастрофата радиоактивни изотопи бяха открити в почвата на дълбочина 5 см, но в момента те вече са проникнали в различни участъци на дълбочина между 10 и 30 см. Специалистите от правителствената Агенция изразиха опасенията, че тези частици ще продължат да проникват все по-дълбоко в почвата, ако веднага не започнат дейностите по дезактивация. Студената зима с обилните снеговалежи обаче обърка всички планове на японското правителство и цялостните дезактивационни дейности в префектура Фукушима и прилежащите към нея райони все още не са започнали.

Отровната Фукушима

Преди близо една година земята в Япония се разлюля, а цунамито, последвало труса, превърна природната катастрофа в атомна. В авариралат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com