Екозащитници напомнят за аварията във "Фукушима"

3735
Екозащитници напомнят за аварията във "Фукушима"
Демонстрантите носят маски на лицата си, на които е изобразен международният знак за радиоактивност

Екозащитниците, представители на движение "За Земята", "Грийнпийс", и граждани се събраха пред сградата на икономическото министерство в столицата не за да протестират, а за да напомнят за опасността от ядрената енергетика. Повод е годишнината от аварията в японската електроцентрала "Фукушима", предаде БГНЕС.

Демонстрантите носят маски на лицата си, на които е изобразен международният знак за радиоактивност. Те сами казват, че това е знакът на радиацията. Плакатите, които носят, са против строителството на АЕЦ "Белене", а на тях пише: "АЕЦ Белене - краят на изолацията" и е пресметнато какво може да се направи с един милиард евро. На друг плакат пък има снимки на всички министри на икономиката и енергетиката от Милко Ковачев до сегашния ръководител на ведомството Трайчо Трайков.

Ние сме тук да напомним, че в Япония – страна, която има финансова възможност, която е високотехнологична и организирана – се случи аварията във "Фукушима", каза Петко Ковачев, един от организаторите на акцията. Той заяви, че тези, които днес напомнят за аварията, искат да кажат на управляващите, че България нито има финансовата възможност, нито изградена култура за безопасност, за да си позволи строителството на АЕЦ "Белене". Ковачев каза, че вчера са имали среща със заместник-министър Делян Добрев, който им съобщил, че няма стрес-тест за Белене.

Петко Ковачев подчерта, че екозащитниците в България и по света настояват да има трети етап на стрес-тествете, които да оценят плановете за евакуация и цялостната безопасност на всички атомни централи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com