Радикални ислямисти са убийците на петимата рибари в Македония

5754
Радикални ислямисти са убийците на петимата рибари в Македония
Разкритието отново повдигна въпроса за разпространението на радикален ислям в страната

20-тина последователи на радикалния ислям са убийците на петимата рибари край Смилковското езеро, пише днес македонският ”Утрински весник”. Полицията твърди, че е разкрила убийството след няколкоседмично разследване. Операцията символично е наречена „Монструма” (Чудовище). На пресконференция в Скопие македонският вътрешен министър Гордана Янкуловска заяви, че срещу тях ще бъдат повдигнати обвинения за тероризъм.

Операцията за задържането на обвинените се е състояла вчера сутринта на няколко места в Скопие, а в нея са участвали около 800 полицаи. Повечето от задържаните са македонски граждани – жители на Скопие и околните села.

Скопие: България е "Мексико на Балканите" за македонските престъпници

„Злоупотребявай с държавни пари, избягай в България и се почувствай българофил заедно с обвинението, че Македония върши политичес...

Според вътрешния министър задържаните са воювали в Афганистан и Пакистан против войници на НАТО.

Голямо количество оръжие откри македонската полиция при арестуването на заподозрените. Според източници от МВР - у арестуваните били открити автоматична пушка, взривно устройство, четири пистолета, муниции, пълнители, десет униформи, маски, радиовръзки, десетина хиляди евро и компютри. Акцията на полицията "Монструм" се е провела на няколко места в скопските квартали Шуто оризари, Чаир, Ченто. Разпитите се водят в няколко полицейски поделения в Скопие.

Жертвите на петкратното убийство край Скопие били случайно избрани, а целта на екзекуторите била разпространяване на страх и несигурност сред населението в Македония, съобщиха от МВР на Македония.

„Откриването на заподозрените за убийството на петимата рибари край скопското село Смилковци отговори на въпроса, който е актуален през последните няколко години: Дали в Македония влизат радикални структури, които изкривяват картината на традиционния ислям”, пише днес македонският вестник “Дневник”. Изданието посочва, че редица световни медии досега са писали, че в Македония се разпространява радикален ислям.

Преди две години американското списание „Уикли стандарт” свърза нападението на атентатор самоубиец в Швеция, със запалването на мюсюлманския храм Арабати-баба теке в Тетово. Храмът е център на суфитите и беше цел на нападение от страна на уахабитите, които имат влияние върху Ислямската религиозна общност в Македония. Британският „Съндей таймс” от своя страна писа, че уахабитите контролират четири джамии в Македония. От Ислямската религиозна общност в Македония са отхвърлили всички твърдения, посочва вестникът.

В Македония: София побългари 42 000 македонци

Общо 42 372 македонци са получили българско гражданство през последните 20 години, пише днес македонският вестник “Дневник&rd...

Преди повече от четири години македонското МВР съобщи, че е открило терористична организация, свързана с „Ал Кайда”, която работи в Скопие и за осем години е успяла да изпере 4,5 млн. евро.

Според Джевад Галияшевич, член на експертния екип за борба с тероризма в Югоизточна Европа, Македония е цел на уахабизма по геополитически причини. Той е съгласен с твърдението на македонския министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска, че целта била да се всее страх сред населението.

Албанците в Македония няма да приемат колективна отговорност за убийството на петимата рибари от Скопие. Това са заявили от управляващия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), пише ”Утрински весник”. Според говорителя на ДСИ Буяр Османи албанците са заинтересовани повече от когото и да било престъплението да бъде разкрито.

„Албанците не могат да приемат отговорност за убийство на деца – престъпление, което не се среща досега в тяхната история”, заявил Османи.

 

Американските турци в писмо до Обама - Македония да влезе в НАТО

Писмо до президента Барак Обама, в което се призовава "да вземе предвид интересите на евроатлантическата общност с демонстрирането на я...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com