Рахой обвини лидера на Каталуния, че разбива имиджа на Испания

7342
Рахой обвини лидера на Каталуния, че разбива имиджа на Испания

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой обвини премиера на Каталуния Артур Мас, че иска да дестабилизира страната с действията си за независимост на региона, съобщава вестник „Ел Паис”.

Предизборната кампания преди регионалните избори в Каталуния навлезе в последната си седмица и Рахой заяви, че Мас и каталунските националисти нанасят „огромни вреди” на международния имидж на Испания, което от своя страна може да изложи на риск вътрешното възстановяване на страната. Премиерът посочи, че предсрочните избори в региона целят единствено да предизвикат политически различия и да отложат работата, нужна за разрешаване на кризата.

Рахой зове за единство

Испанският премиер Мариано Рахой отправи от родната си Галисия призив за единство в един влошен социален климат от незапомнените мерки ...

От своя страна Мас обвини централното правителство в „мръсни номера”, след като изчете информация за негова сметка в швейцарска банка.

Няколко проучвания на общественото мнение сочат, че националистическата партия на каталунския премиер Артур Мас няма да получи абсолютно мнозинство в регионалния парламент по време на предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 25 ноември в региона.

Мас, който е в открит конфликт с Мадрид заради отказа на централното правителство за повече бюджетна независимост за Каталуния, обяви предсрочни избори за местния парламент две години преди предвидената дата и обеща в случай на победа да организира референдум за разширяване на независимостта на региона от Испания.

Според проучванията обаче партията му няма да спечели абсолютно мнозинство и ще трябва да сформира коалиция, подобна на сега функциониращия съюз. По данни от анкетите партията на Мас ще спечели 62 места в 135-местния парламент, каквото е настоящото разпределение на гласовете в регионалния парламент. Според други две проучвания националистите ще получат между 60 и 63 или 62-64 мандата.

Баските сепаратистите с пробив, Рахой спечели Галисия

Консервативната партия на испанския премиер Мариано Рахой запазва абсолютното си мнозинство в Галисия. Същевременно сепаратистите ос...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com