Расмусен: Изтеглянето от Афганистан може да бъде ускорено

4647
Расмусен: Изтеглянето от Афганистан може да бъде ускорено

Изтеглянето на западните сили от Афганистан може да се случи по-скоро от очакваното. Това заяви генералният секретар на НАТО, като призна, че прилаганата в последно време от талибаните стратегия за „вътрешни атаки” е успяла да подкопае духа. В интервю за британския вестник „Гардиън” Андерс Фог Расмусен отговори на натиска за по-бързо изтегляне от Афганистан, като заяви, че се изучават възможностите чуждестранните войници да се изтеглят в рамките на три месеца.

„От сега до края на 2014 г. можем да адаптираме присъствието си. Нашите военнослужещи може да бъдат прехвърляни, да поемат други задачи или дори да се оттеглят, или да намалим броя на чуждестранните войници”, каза той.

Расмусен: НАТО не смята да се меси в Сирия

НАТО няма никакъв проект за намеса в Мали, където северната част на страната се контролира от въоръжени ислямисти, нито в Сирия, заяв...

„Ако ситуацията със сигурността позволява, няма да изключа възможността в определени райони процесът да бъде ускорен”, посочи Расмусен.

Генералният секретар на НАТО призна, че убийствата на повече от 50 военнослужещи тази година при т. нар. атаки „зелено срещу синьо”, при които членове на афганистанските сили за сигурност се обръщат срещу своите инструктори и ментори, са нарушили връзката между международните сили и афганистанската полиция и армия. „Няма съмнение, че вътрешните атаки подкопават доверието и вярата”, подчерта той.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com