Риба разнася радиацията от Фукушима

5501
Риба разнася радиацията от Фукушима

Учени откриха повишени нива на цезий в риба-тон, уловена на брега на Сан Диего, щата Калифорния, през август 2011 г., предава АФП, позовавайки се на публикувано проучване на Националната академия на науките на САЩ, предаде Стандарт нюз.

Земетресение с магнитуд 9,0 по скалата на Рихтер през март 2011 г. доведе до срив в атомната електроцентрала във Фукушима. В резултат на инцидента в района на АЕЦ беше засечено голямо изтичане на радиоактивни материали, припомнят наблюдатели.

Япония призна вината за "Фукушима"

Бившият премиер на Япония Наото Кан призна, че правителството до голяма степен носи вина за ядрената катастрофа в АЕЦ "Фукушима" от мин...

За разлика от екземплярите, уловени преди инцидента във Фукушима, в телата на изследваните риби се съдържали повишени нива на изотопа цезий-134, чийто кратък период на полуразпад предполага директна връзка с инцидента в японската атомна електроцентрала.

Повишените нива на радиоактивните изотопи в рибата-тон показвали, че миграционните риби са способни да пренасят радиоактивни отпадъци през големи разстояния за кратко време, твърди Даниел Мадиган от Stanford University в Калифорния, отговорен за проучването.

Въпреки замърсяването на морската фауна, американските учени поясняват, че яденето на облъчените риби не е опасно, тъй като радиацията в тях не е достатъчна, за да нарани човек.

Редактор: Ая Косарова

Радиоактивен йод от Фукушима в кафяви водорасли по бреговете на САЩ

Радиоактивен йод бе открит в кафяви водорасли по американското западно крайбрежие след инцидента с атомната централа Фукушима, който ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com