Ромни: Русия е враг №1 на САЩ

7928
Ромни: Русия е враг №1 на САЩ

Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ Мит Ромни характеризира Русия като „геополитически враг №1 на американската външна политика”. В интервю за Си Ен Ен Ромни коментира записан от журналисти разговор между Барак Обама и Дмитрий Медведев като „изключително тревожен”, предаде АСН.

По време на личния разговор между двамата президенти в неделя, случайно уловен от журналистически микрофон, Обама уверява Медведев, че е готов да прояви повече гъвкавост по отношение на разполагането на системата за противоракетна отбрана в Европа.

„Кой застава винаги зад най-лошите актьори на международните сцена? Русия, обикновено рамо до рамо с Китай. В контекста на геополитическия враг, като страна, която е член на Съвета за сигурност и, разбира се, е огромна ядрена сила, Русия е геополитическият враг. Самата мисъл, че нашият президент планира нещо с тях и не възнамерява да го каже на американския народ преди изборите, е изключително тревожна”, заяви Мит Ромни.



На записа от разговора, който се води на английски, се чува Барак Обама да казва: „По всички тези въпроси и особено противоракетната отбрана може да се намери решение, но е важно той (бел. ред. - Владимир Путин) да ми даде място." По-нататък американският президент добавя, че това са „последните му избори” (бел. ред . – президентът на САЩ има право само на два мандата). „След изборите ще имам възможност за повече гъвкавост”, казва още Обама.

В отговор Дмитрий Медведев отговаря: „Разбирам. Ще предам тази информация на Владимир.”

Високопоставени представители на Републиканската партия в САЩ също се включиха в критиките към Обама. Лидерът на камарата на представителите на Конгреса Джон Бейнър заяви, че „очаква президентът да обясни какво разбира под повече гъвкавост за противоракетната отбрана”.

В интервю за телевизия „Фокс” друг кандидат за републиканската номинация – Нют Гингрич - настоя Барак Обама да даде публични обяснения „защо се разбира с приятелите си: дайте ми време да се разбера с американския народ, а след това ще реша вашите проблеми”.

Медведев: Така и не доказаха, че ЕвроПРО не е насочена срещу Русия

Русия така и не получи обяснения защо трябва да вярва, че европейската система за противоракетна отбрана (ЕвроПРО) не е насочена срещу ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com