Русия е на дъното на класация на правовите държави

5351
Русия е на дъното на класация на правовите държави

Русия се оказа в долната част на ежегодния рейтинг на страните, отговарящи в най-голяма степен на понятието "правова държава", публикуван днес от организацията World Justice Project, предаде БГНЕС.

Предмет на изследването са били 97 държави, всяка от която авторите на документа са оценявали по 8 основни критерии. Затова в публикуваната класация всяка от страните е представена в 8 колонки.

По първия критерий - ефективност на законодателното ограничение на правомощията на правителството, Русия е на 92-о място. С едно място пред нея е Беларус, а след нея - Никарагуа.

По критерия ниво на корупцията Руската федерация е на 71-място, между Кот д Ивоар и Мадагаскар, а по ниво на безопасност и ефективност на работата на правоохранителните органи РФ пада пак на 92-о място.

Медведев: Не изключвам да се върна в Кремъл

"Ако имам достатъчно сила и здраве, ако моят народ ми повярва за този пост в бъдеще, разбира се няма да се опитвам да променя събитията...

Като цяло, на върха на класацията се нареждат скандинавските държави - Швеция я оглавява по 5 критерия, Дания - по 2 и Норвегия - по 1. Освен това почти във всички критерии сред лидерите фигурират Финландия, Холандия, Германия, Австрия, Нова Зеландия и Австралия.

World Justice Project е организация с нестопанска цел, създадена през 2006 г. по инициатива на Американската асоциация на адвокатите. Сред нейните стратегически партньори е авторитетната антикорупционна организация Трансперънси интернешънъл.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com