Младенов до Попоски: Дискриминирате македонските българи

12609
Младенов до Попоски: Дискриминирате македонските българи

Искреното желание на България да развива добросъседски отношения с Република Македония е в основата на българската политика още от 1992 г., когато първи признахме независимостта на новата държава. Това заявява министър Николай Младенов в писмо до македонския министър на външните работи Никола Попоски, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Младенов припомня подкрепата за Република Македония, която България е оказвала в различни критични моменти от последните две десетилетия: осигуряване на безпрепятствен достъп до морските пристанища по време на санкциите срещу бивша Югославия и блокадата на Република Македония; предоставената помощ за временните бежански лагери по време на кризата в Косово; подкрепата за намиране на разбирателство между различните общности по време на вътрешната криза в Република Македония през 2001 г. и др. Българският външен министър обобщава, че от създаването на Република Македония България подкрепя усилията й да стане пълноправен член на евро-атлантическата общност.

Въпреки това двустранните отношения през последните пет години не са на ниво, подходящо за две толкова близки и взаимосвързани страни.

Младенов изразява безпокойство от последователното засилване на анти-български действия и реторика в Република Македония, „имащи за цел да подчертаят това, което ни разделя, а не това, което винаги ни е обединявало”. Той отбелязва, че расте броят на сигналите за дискриминация срещу граждани, които са запазили българското си самосъзнание, а опитите на българската страна да намери начин за съвместно честване на богатото ни културно-историческо наследство не получават подкрепа в Скопие.

„Подобна политика на разделение отразява една отдавна отминала епоха и принадлежи твърдо към миналото. Наше морално, историческо и политическо задължение е да преобърнем съществуващите негативни тенденции, за да се приближи вашата страна до желаното членство в ЕС,” се казва в писмото. В него се очертава пътят към постигането на тази цел, който включва три последователни стъпки: Да се подпише Споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, което да бъде в съответствие с най-високите европейски стандарти и да почива върху договореното в Декларацията от 1999 г. На второ място, да бъде изградена необходимата инфраструктура за засиленото сътрудничество, като се създадат съвместни работни групи за укрепване на отношенията ни в ключови области. На трето място, България предлага създаване на Съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

Ако се гарантира изпълнението на така предложените споразумения, това ще осигури подкрепата на България за интеграция на Република Македония в ЕС, завършва министър Младенов.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com