Русия подкрепя правото на Иран за мирен атом

4585
Русия подкрепя правото на Иран за мирен атом

Русия подкрепя правото на Иран за мирно използване на атомна енергия и е в постоянен контакт с Техеран по иранския ядрен проблем. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на срещата си с президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад в Пекин, предаде РИА Новости.

Руският президент се намира в Китай, за да вземе участие в среща на Шанхайската организация за сътрудничество в Пекин.

МААЕ призова Техеран да предприеме конкретни действия

Управителният съвет на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) днес се събра във Виена, за да обсъди ядрения спор с Иран и друг...

„Ние винаги сме подкрепяли правото на иранския народ за съвременните технологии, в това число и за мирно използване на атомната енергия. Но аз искам да подчертая именно това мирно използване. Вие сте запознати с нашата позиция. Ние сме последователни привърженици на неразпространението на оръжия за масово унищожение. Но ние знаем и позицията на цялото иранско ръководство, която се заключва в това, че Иран не работи над създаването на ядрено оръжие. Изхождаме именно от това”, каза Путин.

В същото време иранският президент обвини основните световни сили, че търсят начини да „си намират оправдания и да губят време” в преговорите около противоречивата ядрена програма на Техеран, предаде АФП.

„Иран е готов да продължи преговорите в Москва и дори в Пекин, и направи добри предложения”, заяви Ахмадинеджад в китайската столица, имайки предвид преговорите, насрочени за края на месеца в Москва и твърденията на Техеран, че „шесторката” се бави в подготвителните договорки.

„Но вземайки предвид, че след срещата в Багдад и това, което бе съгласувано на нея, и това, че нашите усилия да насрочим среща между Катрин Аштън и иранския преговарящ Саид Джалили не са успешни, ние смятаме, че Западът се опитва да намери оправдания да губи време”, каза президентът на Иран.

Хаменей: Западът говори за ядрен Иран, за да скрие собствените си проблеми

Върховният ирански лидер Аятолах Али Хаменей обвини САЩ и съюзниците им, че говорят, че има заплаха от иранската ядрена програма, за да...

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com