Руският патриарх не иска свещеници с лимузини

7384
Руският патриарх не иска свещеници с лимузини

Руският патриарх Кирил призова свещениците да се откажат от ползването на скъпи лимузини, за да не предизвикват негативизъм в обществото и да не дискредитират духовенството, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Това той направил на събрание на епархията в Москва.

В последно време в руските медии и блогове се обръща доста внимание на стила на живот на православните свещеници. Един от упреците към пастирите от Руската православна църква (РПЦ) е привързаността на отделни нейни представители към скъпи коли. Няколко катастрофи в Москва, в които действащи лица бяха попове с чуждестранни лъскави коли също имаха широк обществен резонанс.

"Хайде да помислим да използваме такива превозни средства, които да не дават на недоброжелателите ни повод за дискредитиране на духовенството", призовал патриархът и призовал свещениците към умереност. Той допълнил, че често спонсори купуват такива коли на представителите на висшия клир, но и тогава "трябва да се помисли 20 пъти, преди да се приеме подаръка". На самият него меценат му предлагал като подарък "Мерцедес 600" през 90-те години на миналия век, но той отказал - за да смущава вярващите, и продължил да ползва "Волга" или "Шкода". "Не искам да ви правя конкретни препоръки, но има ред японски и южнокорейски коли, някои европейски марки, които не отстъпват на никои други нито по комфорт, нито по сигурност, но няма да влязат в новините", допълнил Кирил.

Също така казал, че трябва да бъде осигурен контрол върху това свещениците след "употреба на светите дарове (виното при причастие, което символизира Христовата кръв - бел. ред.)" да не сядат зад волана.

Редактор: Десислава Ушатова

Русия предупреждава за мащабна война в Сирия

Русия отново поиска на висок глас бързо решение за Сирия. Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че трябва да бъде намерен ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com