Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

12685
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Снимка: БГНЕС

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи.

Оптималната температура, когато боядисваме яйца, е стайната – да не бъдат нито горещи, нито студени.

Цветове

Зелено

Не всеки знае как да направи черупката естествено зелена. Ще ви трябват 50 грама чай мате на 1 литър вода. Кипнете водата, дръпнете я от котлона, сложете в нея твърдо сварени яйца и ги оставете за 1 час.

Лилаво

Ако имате сок от бъзе, загрейте го и сложете в него варени яйца. След час те ще придобият фин лилав цвят

Още: Как да имаме най-шарените великденски яйца

Жълто

За да направите яйцата жълти, ви трябва къри на прах (50 грама на 1 литър вода). Кипнете водата, дръпнете я от котлона, сложете в нея сварените яйца и ги оставете за един час.

Кафяво

Варените яйца може да бъдат направени светлокафяви с кафе. Ще ви трябват 50 грама смляно кафе на литър вода.

Още: Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Синьо

Сини или светлосини яйца можете да получите, като ги оставите в отвара от боровинки за 1 час. Трябва да добавите 250 грама плодове на литър вода.

Има идея и за домакините, които обичат да дават втори живот на различни предмети.

Например, популярното опаковъчно фолио с мехурчести „балончета“ е не само защитен материал, с който може забавно да се облекчава стреса, като се пукат мехурчетата - но и уникален начин за оцветяване на яйца. Ще ви трябват няколко дълги правоъгълни парчета такова фолио, водоразтворима акрилна боя, голяма плоска четка и, разбира се, варени яйца. Боядисайте мехурчестата страна на фолиото - за разнообразие всяко парче може да е в различен цвят. Вземете яйцето и го търкулнете върху фолиото, като го държите за самите краища. Върху него ще останат интересни отпечатъци. Когато първият слой боя изсъхне, го търкулнете върху друго фолио с различен цвят. По-добре е да се ограничите до 2-3 цвята. Виждайки такива „петнисти яйца“, гостите вероятно ще попитат как и те да постигнат подобен интересен ефект.

Още: Как да си направим сами боя за яйца

За да направите геометрични фигури, различни линии или кръстове върху великденските яйца, ще ви трябва обикновен бял лейкопласт, който залепва плътно и не пропуска вода. Тиксо също ще свърши работа: от него изрежете ленти с необходимата дължина и ширина и ги залепете върху яйцата. Натиснете пластира внимателно по краищата. Едва след това потопете яйцата в боята. Когато черупките се оцветят, подсушете яйцата и отстранете лентите. На мястото на тиксото ще остане оригиналният цвят на черупката на яйцето, а самото яйце ще придобие интересна шарка.

Как да боядисаме оригинално яйцата?

Със сигурност много от празнуващите Великден посещават църквата и носят свещи вкъщи. Вземете със себе си тънки църковни свещи. Сварете яйцата и ги подсушете добре. Използвайте свещ, за да напишете имената или инициалите на гостите върху черупките, думата „Великден“ (с по една буква на яйце или цялата дума върху едно яйце, примерно); може и всяка друга дума, символизираща този празник. Когато изпишете всички думи, имена или букви, потопете яйцата в боята. Буквите, написани с восък, няма да се оцветят. Можете да почерпите гостите си с „персонални“ (на всеки с неговото име) яйца или да ги изненадате с интересна и пъстра „яйчена“ украса за масата.

Всяка година има все повече идеи как да боядисаме яйца за Великден. По правило, всички те са били използвани в една или друга степен от нашите майки и баби. Но сега и ние имаме с какво да ги изненадаме и зарадваме - не трябва да пропускаме тази възможност. Затова въоръжете се с идеи, запасете се с яйца, фантазирайте, творете и ги боядисвайте, за да изглежда масата ви светла, празнична и много красива!

Още: Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо

Колко захар е препоръчително да ядем дневно?

Най-добрите закуски за МЪЖЕ са ето тези!

Как да се наспим дори с малко часове сън?

Двата вълка, които живеят в нас - много мъдра притча

Най-разтърсващото стихотворение на Пейо Яворов

Любовен съвет за всяка зодия за 21

Таро хороскоп за 21 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com