Самарас направи промени в правителството

5964
Самарас направи промени в правителството

Гръцкият премиер Андонис Самарас направи промени в правителството си. Промяната бе наложена заради оттеглянето от управляващата коалиция на лявата демократична партия ДИМАР, предаде БГНЕС.

Причина за оттеглянето на ДИМАР бе кризата, предизвикана от решението на Самарас да затвори обществената компания за радио и телевизия ЕРТ. Самарас назначи лидера на социалистите Евангелос Венизелос за министър на външните работи и вицепремиер на страната.

Бившият министър на външните работи Димитрис Аврамопулос бе назначен за министър на отбраната. Кириакос Мицотакис оглави министерството на административната реформа на мястото на подалия оставка Антонис Манитакис. Постът си запази един от ключовите министри в кабинета - на финансите Янис Стурнарас. Той остава заедно с целия си екип. Новото правителство на Самарас подписа и връщането на двама други министри социалисти - Михалис Хрисохоидис, който оглави новото министерство на регионалното развитие и Янис Маниатис - на околната среда и енергетиката.

И двамата са стари кадри на ПАСОК, които вече са били на министерски постове. Постовете си запазиха министърът на селското стопанство Атанасиос Цавтарис, на образованието и културата Константинос Арванитопулос, на туризма Олга Кефалояни, на обществения ред Никос Дендиас и на труда Янис Вруцис.

Бившият заместник-министър на вътрешните работи Хараламбос Атанасиу е назначен за министър на правосъдието на мястото на подалия оставка Андонис Рукопатис. Министър на административната реформа става Кириякос Мицотакис, който е син на бившия премиер Костас Мицотакис. Бившият член на крайнодясната партия Лаос до 2009, който след това премина към десницата, Адонис Георгиадис, бе назначен за министър на здравеопазването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com