САЩ и Япония остро срещу изстрелването на ракета от КНДР

5288
САЩ и Япония остро срещу изстрелването на ракета от КНДР

Япония призова днес Северна Корея да изостави своя план за изстрелване на съоръжението, за което твърди, че е сателит, предава АФП. Токио заяви, че всяка ракета, която бъде изпратена във въздуха, би била нарушение на международните правила.

„Независимо дали това е сателит или е балистична ракета, то е нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН”, заяви главният секретар на кабинета Осаму Фуджимура пред репортери.

Бой между КНДР и Южна Корея в ООН

Висши представители в ООН са се сбили в сградата по време на обсъждане на ситуацията в Северна Корея, предаде БЛИЦ. Става въпрос за ди...

„Ние силно настояваме Северна Корея да се възпре сама да осъществи тези намерения и я призоваваме да не пристъпва към изстрелване на ракетата”, допълни Фуджимура.

САЩ също окачествиха като „високо провокативен” плана на Северна Корея да изстреля ракети с далечен обсег, за да нагласи сателит в орбита, което е пренебрегване на забраната на ООН, предава АФП.

„Изпращането на ракетата в орбита би създало заплаха за регионалната сигурност и също така би бил в разрез с наскоро поетия от Северна Корея ангажимент да се откаже от ракетите с далечен обсег”, заяви говорителят на Държавния департамент, Виктория Нуланд.

Изстрелването на ракетата е насрочено между 12 и 16 април, когато ще се отбележи 100-годишнината от рождението на лидера-основател Ким Ил Сунг, съобщи официалната новинарска агенция.

Жените в Северна Корея наричали Ким Чен-ир свой баща

Жените в Северна Корея наричаха Ким Чен-ир свой баща, пише по повод на Международния ден на жената севернокорейската осведомителна аген...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com