САЩ започна проверка дали в Сирия е използвано химическо оръжие

5233
САЩ започна проверка дали в Сирия е използвано химическо оръжие

Американски разузнавателни служби проверяват твърденията на Великобритания и Франция, че армията на сирийския президент Башар Асад е използвала на два пъти химическо оръжие срещу силите на опозицията, предаде БГНЕС.

Лондон и Париж предоставиха на ООН информация за химически атаки срещу позиции на противниците на режима в град Хомс през декември и в Атайбах край Дамаск миналия месец. Има индикации, че е използвано вещество, "предизвикващо дълбоки подозрения" при някои битки в Сирия, но засега информациите само се проверяват. Според пожелал анонимност служител на американските тайни служби химическите оръжия може би са били използвани в много ограничен мащаб, а не при големи бойни действия.

"Вашингтон пост" и "Форин полиси" писаха, че Великобритания и Франция са информирали генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, че проби от почвата, разговори с очевидци и друга информация показват, че около Алепо, Хомс и вероятно близо до Дамаск са били използвани нервно паралитични газове.

Друг служител на шпионската общност на САЩ лаконично коментира, че засега не е доказана употребата на химическо оръжие в Сирия. Американският президент Барак Обама предупреди Башар Асад, че използването на химически оръжия би означавало пресичане на т. нар. червена линия. И макар да не заплаши, че следствие от подобна стъпка би била военна намеса от страна на САЩ, това се подразбираше.

Ако твърденията на Лондон и Париж бъдат потвърдени, Белият дом ще бъде подложен на натиск да предприеме директни действия. Представителите на американските военни и разузнавателни служби се изказват много предпазливо по въпроса. Запитан дали Асад е пресякъл червената линия с използване на химическо оръжие, директорът на националното разузнаване Джеймс Клапър отговори: "Въпросът е политически, а не разузнавателен за да го коментирам".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com