Семейства на жертви в Босна критикуват бавния процес срещу Караджич

7631
Семейства на жертви в Босна критикуват бавния процес срещу Караджич

Семействата на убити в конфликта в Босна (1992-95) протестираха срещу мудното водене на процеса срещу бившия политически водач на босненските сърби Радован Караджич пред Международния наказателен съд за бившата Югославия, предаде БГНЕС.

Много свидетели за съжаление не са вече между живите и няма да могат да свидетелстват срещу Караджич, се казва в декларация, подписана от асоциацията Жертви и свидетели на геноцида и от организация Жените на Сребреница.

Близо 8000 мъже и момчета мюсюлмани бяха избити в Сребреница от сръбските сили в Босна. Престъплението - най-масовото убийство в Европа след края на Втората световна война, бе определено като геноцид от международното правосъдие.

Радован Караджич, на 68 г., бе арестуван в Белград точно преди пет години - на 21 юли 2008 г. след като се укриваше 13 г. Процесът срещу него в Хага започна през октомври 2009 г.

Караджич не се признава за виновен и се защитава сам по единадесетте точки от обвинението срещу него, сред които за геноцида в Сребреница и за девет престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени по време на войната в Босна, взела близо 100 000 жертви. Други 2,2 милиона души бяха принудени да станат бежанци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com