Ще се превърне ли Гибралтар във военен проблем?

7779
Ще се превърне ли Гибралтар във военен проблем?

Испански кораби са нарушавали териториалното водно пространство на Гибралтар в 197 случая през 2012 година. Това разкри британският депутат от Консервативната партия М. П. Андрю Росиндел пред Камарата на представителите на британския парламент.

Обсъждането в британския парламент стана факт, след като предната седмица два испански военни кораба навлязоха в териториалните води на Гибралтар, който е британска територия. Това се счита за акт на война, казва Андрю Росиндел.

Лют скандал между Испания и Англия за Гибралтар

Испанската кралица София е отменила пътуването си за церемонията по случай 60-годишнина от възкачването на престола на британската кра...

„Това е акт на война. Няма ли лидерът на парламентарното мнозинство най-сетне да попита министъра на отбраната и министъра на външните работи какво ще направи правителството на Нейно Величество, за да престанат тези постоянни нахлувания в британски териториални води?”, попита гневно консервативният депутат, цитиран от The Trumpet. Той беше подкрепен и от друг свой колега – Боб Стюърт.

В отговор на запитването Андрю Лансли загатна, че британското правителство не планира да предприеме по-строги действия от това да изпрати дипломатическа нота с протест до Мадрид.

Само през 2012 година Великобритания вече е изпратила до Испания 21 оплаквания, без особен резултат.

През 2002 година Испания за малко не си връща Гибралтар, но все пак тогавашният британски премиер Тони Блеър не се съгласява това да стане. Напоследък обаче Мадрид отново предприе офанзива по въпроса.

Испания и Великобритания пред война?

Испания бе обвинена в “Акт на война”, след като нейни военни кораби няколкократно навлязоха в акваторията на Гибралтар. Бри...

Гибралтар е британска територия от 1704 година насам. Тогава той е взет в полза на британската корона по време на войната за независимост на Холандия. Между 1501 и 1704 година Гибралтар е испанска територия, а преди това е принадлежал на маврите.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com